Arkimedes

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Arkimedes
Arkimedes på en målning av Domenico Fetti, 1620. Målningen finns på Alte Meister Museum i Dresden, Tyskland
Arkimedes på en målning av Domenico Fetti, 1620. Målningen finns på Alte Meister Museum i Dresden, Tyskland
Född 287 f.Kr.
Syrakusa, Sicilien, Magna Graecia
Död 212 f.Kr. (75 år)
Syrakusa
Forskningsområde Matematik, Fysik, Astronomi
Känd för Arkimedes princip
Arkimedes skruv

Arkimedes eller Archimedes (Ἀρχιμήδης), född 287 f.Kr., död 212 f.Kr., var en grekisk matematiker, fysiker, ingenjör, uppfinnare, astronom och filosof.[1] Även om bara några få detaljer om hans liv är kända är han av många betraktad som den största av antikens matematiker och en av de största matematikerna genom tiderna.[källa behövs] Han är mycket berömd för Arkimedes princip samt Arkimedes skruv.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Arkimedes föddes 287 f.Kr. i hamnstaden SyrakusaSicilien, på den tiden en självstyrande koloni i Magna Graecia. Arkimedes utbildades i Alexandria[2]som ligger i Egypten, men levde och verkade i den grekiska kolonin Syrakusa på Sicilien, där han var född. Under hans sista levnadsår var staden dock belägrad av Romarriket. Samma dag som de bröt igenom stadens försvar satt han, enligt en tradition förmedlad av Plutarchos, fullt upptagen av ett matematiskt problem, uppritat i sanden. Då en romersk soldat kom framstörtande utbrast han Noli tangere circulos meos, "Rubba inte mina cirklar!", varpå soldaten uppretad stötte ner honom.

En annan anekdot som berättas om Arkimedes är om när kung Hieron av Syrakusa bad om Arkimedes hjälp för att mäta guldhalten i en krona. Lösningen på problemet kom till honom då han steg i sitt bad och såg hur vattnet svämmade över. Genom att mäta vattnet som runnit över när ett föremål placerades i karet kunde han mäta dess volym. Enligt traditionen sprang han därefter naken genom gatorna ropande den berömda frasen Heureka ("Jag har funnit (det)").

När romarna erövrade Sicilien gav han dem många uppfinningar som använts för att försvara Syrakusa, till exempel katapulten och kanske ett spegelsystem som kunde rikta solstrålar mot skepp och sätta eld på dem. Spegelsystemet har två gånger avfärdats som en myt i Discoverys TV-serie Mythbusters då det ej har fungerat. Den testades en tredje gång (på begäran av USA:s president Barack Obama) och drog då slutsatsen att det kunde snarare ha använts som en teknik för att förblinda fienden.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Arkimedes är kanske mest känd för upptäckten av Arkimedes princip, som beskriver vad som gör att ett föremål flyter, och hur djupt föremålet sjunker ner i vattnet. Bland hans framsteg i fysiken finns också grunden till hydrostatik, statik och principen hos en hävstång (Citat tillskrivet Arkimedes: Ge mig en fast punkt och jag skall rubba jorden), och i Egypten uppfann han en slags vattenskruv, Arkimedes skruv, som kunde leda vatten från en lägre nivå till en högre. Han konstruerade även innovativa maskiner, såsom belägringsmaskiner. Moderna experiment har testat påståenden om att han konstruerade maskiner som kunde lyfta anfallande skepp ur vattnet och sätta fartyg i brand med hjälp av en matris av speglar.

Arkimedes gjorde också de första ansatserna till infinitesimalkalkyl och gränsvärdesberäkningar, och tog med hjälp av dessa tekniker fram formler för sfärens volym och yta:  V = 4 \pi r^3/3  samt  A = 4\pi r^2  . Enligt legenden ville han ha dessa på sin gravsten.

Genom att studera en 96-gon (en regelbunden månghörning med 96 hörn) beräknade Arkimedes gränserna för pi (π) till 3 10/71 < π < 3 1/7. Det dröjde ända till 1600-talet innan några väsentligt nya idéer kom fram om beräkning av pi:s värde.

Arkimedes dog under belägringen av Syrakusa, då han dödades av en romersk soldat, trots order om att han inte skulle komma till skada.

Arkimedes författade många verk. Till de mest kända hör "Om metoden", "Om mätning av cirkeln", "Om hävstängerna" samt "Sandräknaren".

Arkimedes har fått ge namn åt kratern Archimedes och bergsmassivet Montes ArchimedesMånen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Archimedes (c.287 - c.212 BC)”. BBC History. http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/archimedes.shtml. Läst 2012-06-07. 
  2. ^ Tal i oändlighet, 1970, Cornelius Lanczos, sidan 180

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Kjærbye Petersen, Rasmus (2006). ”Arkimedes - snillet som rubbade allas cirklar”. Allt om historia (nr. 5): sid. 56-59. 
  • Kragh Jakobsen, Rasmus (2008). ”Arkimedes grundlade matematiken”. Illustrerad vetenskap (nr. 9): sid. 64-71. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]