Bessemermetoden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bessemerblåsning vid Republic Steel:s stålverk i Youngstown, Ohio, USA 1941.

Bessemermetoden eller bessemerprocessen är en metod för framställning av götstål, patenterad av den engelske ingenjören Henry Bessemer 1855 och först använd i Sverige av Göran Fredrik Göransson och hans medarbetare Karl Johan Laurens Leffler vid Edskens masugn, som hörde till Högbo Bruk, den 18 juli 1858. Metoden går ut på att ”färska” flytande råjärn till smidbart stål. Genom att blåsa luft genom smältan oxideras det kol som järnet innehåller.

Tidigare använda hantverksmässiga metoder slogs helt ut av denna uppfinning, men den kunde endast användas för fosforfattigt järn. En utveckling av metoden kallad thomasprocessen kunde använda även fosforrik råvara. Som en biprodukt av den senare metoden fick man så kallad thomasfosfor, som under lång tid användes för gödsling inom jordbruket.

De båda förädlingsmetoderna är nu historiska, men anses ha haft en avgörande betydelse för den framväxande industrialismen.

Världens troligen enda bevarade bessemerverk på ursprunglig plats finns inne på Uddeholms AB:s industriområde i Hagfors.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]