De skoningslösa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
De skoningslösa
(Unforgiven)
Genre Western
Regissör Clint Eastwood
Producent Clint Eastwood
Manus David Webb Peoples
Skådespelare Clint Eastwood
Morgan Freeman
Gene Hackman
Richard Harris
Originalmusik Lennie Niehaus
Produktionsbolag Warner Brothers
Premiär 1992
Speltid 131 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

De skoningslösa (engelska Unforgiven) är en amerikansk westernfilm från 1992 i regi och produktion av Clint Eastwood med bland annat Clint Eastwood och Gene Hackman i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 11 september 1992.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En grupp prostituerade på en bordell i Big Whiskey, Wyoming, erbjuder en belöning på 1 000 dollar till den som dödar de två cowboys som våldtog och vanställde den prostituerade Delilah. Den lokale sheriffen Little Bill Daggert, en före detta revolverman, blir upprörd när han får höra om erbjudandet då han inte tillåter några vapen eller mord i sin stad.

I Kansas söker den unge och arrogante Schofield Kid upp William Munny på hans gård för att rekrytera honom för att döda de två cowboysen. Munny var i sin ungdom en ökänd bandit, men är nu gammal, änkeman och har två barn att ta hand om. Efter lite betänketid bestämmer sig dock Munny för att följa med, och frågar sin tidigare partner Ned Logan om han också vill följa med. Logan går motvilligt med på att lämna sin fru för uppdraget.

I full storm anländer Munny, Logan och Kid till Big Whiskey och beger sig direkt till bordellen. Munny, som har svår feber, stannar ensam i saloonen när Little Bill konfronterar honom. Munny uppger falskt namn och säger till Little Bill att han är obeväpnad. Little Bill söker igenom Munny och när han upptäcker att hans pistol är gömd under rocken sparkar han ut Munny på gatan och säger till honom att lämna staden med sina vänner.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]