Europe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Europé.
Europe
Europe the band in Stockholm 2014 crop.jpg
Bakgrund Sverige Upplands Väsby, Sverige
Genre(r) Hårdrock, hair metal
År som aktiva 1979-1992, 2003-
Skivbolag Hot Records, Epic Records, Sanctuary Records
Artistsamarbeten Tone Norum, Easy Action, Dokken
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Joey Tempest
John Norum
John Levén
Mic Michaeli
Ian Haugland
Tidigare medlemmar
Kee Marcello
Tony Reno
Peter Olsson
Marcel Jacob (avliden)

Europe är ett svenskt rockband från Upplands Väsby i Sverige. Gruppen är känd för hits som "The Final Countdown", "Prisoners in Paradise", "Rock the Night", "Superstitious","Seven Doors Hotel", "Carrie", "Yesterday's News" och "Open Your Heart." Den största publik som Europe har haft var under millenniumspelningen 31 december 1999[1] (i Stockholm). Europe har sålt över 20 miljoner album, vilket gör gruppen till Sveriges största rockband genom tiderna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bandet bildades 1978 under namnet Force och bestod då av sångaren Joey Tempest (Joakim Larsson), gitarristen John Norum, basisten Peter Olsson och trummisen Tony Reno (Tony Niemistö). Peter Olsson hoppade snart av och ersattes med John Levén. Under en period bytte även Marcel Jacob och John Levén band med varandra. Marcel började med Force och John började i Yngwie Malmsteen's Rising Force, men efter ett tag gick de tillbaks till sina ursprungliga band. Sen 1982 bytte bandet namn från Force till Europe och vann Rock-SM, där förstapriset var en skivinspelning. Deras första, självbetitlade album Europe släpptes 1983 och följdes upp av albumet Wings of Tomorrow året därpå. Vid den här tiden sparkades Tony Reno från bandet och ersattes med Ian Haugland (Håkan Haugland). Även Mic Michaeli (Gunnar Michaeli) togs in i bandet som keyboardist.

År 1985 fick Europe göra soundtracket till filmen On the loose. Året därpå kom Europes genombrottsskiva The Final Countdown. Singeln med samma namn sålde cirka 8 miljoner exemplar och nådde förstaplatsen på listorna i 26 länder. Andra hitlåtar på skivan var "Rock The Night" och balladen "Carrie". Den sistnämnda placerade sig som bäst på tredje plats på den amerikanska Billboard-listan. John Norum lämnade gruppen på grund av att han inte var nöjd med bandets nya inriktning då hans gitarrspel dränktes i synthesizer, och inledde istället en solokarriär. Andra hävdar att han fick sparken. Ny gitarrist blev Kee Marcello från Easy Action. Europes fjärde studioalbum Out of this World släpptes 1988, och fick bra omdömen från kritikerna och sålde en miljon exemplar i USA, samt nådde höga placeringar på många topplistor världen över.[2]

Under sommaren 1989 turnerade Europe tillsammans med Def Leppard med en total publiksiffra på över 500 000. Konserterna blev nu större och den 23 augusti 1989 spelade Europe tillsammans med bland annat Bon Jovi och Skid Row. Detta skulle egentligen vara årets "Monster of Rock" i Donington men det flyttades till Milton Keynes. Publiken på denna konsert var 65 000 personer.

Medlemmarna i Europe flyttade av skatteskäl till Turks- och Caicosöarna i Västindien. Under oklara omständigheter fick medlemmarna dålig ekonomisk rådgivning och gjorde dåliga affärer, vilka sedermera ledde till stora skatteskulder. Joey Tempest var fortfarande skyldig kronofogden cirka 10 miljoner kronor 2006.

1991 släpptes Prisoners in Paradise, men grungen hade tagit över och Europes femte skiva blev föga uppmärksammad. Texten på titelspåret kan sägas vara självbiografisk, bandet var mer eller mindre fast i paradiset i Västindien, eftersom skattmasen var efter dem hemma i Sverige. En bra start på den nya skivan var i alla fall en konsert under årsskiftet 1991 - 1992 då Europe spelade med Metallica, Thunder och Tesla på Tokyo Dome i Japan inför 60 000 åskådare.

I mars 1992 tog gruppen en paus och flera av medlemmarna, bland andra Joey Tempest, gjorde solokarriärer. Gruppen återförenades tillfälligt för ett framförande av "Rock The Night" och "The Final Countdown" (med en publiksiffra på 600.000-1.000.000) i samband med de av Kinneviksfären sponsrade festligheterna vid millennieskiftet i Stockholm.

År 2004 bestämde sig gruppen för att återförenas med John Norum och spela in en ny skiva. Den heter Start From The Dark och släpptes 23 september 2004 och har sålts i 600 000 exemplar. En första spelning skedde på Sweden Rock Festival 2004, och 2005 gjorde de en spelning i Luleå som var den enda livekonserten i Sverige det året. 2006 släpptes skivan Secret Society. För att fira 20-årsjubileet av sitt genombrott släpptes en DVD med en konsert från The Final Countdown-turnén, som också innehåller extramaterial där bandet berättar om den tiden. 2007 gjordes en världsturné i samband med den nya skivan. I början av juli samma år spelade de på gatufesten i Sundsvall. 25 augusti 2007 spelade de i Sommarkrysset i TV4 och framförde klassikern "The Final Countdown" samt "Let The Children Play" från den nya skivan. Som första hårdrocksband spelade gruppen i kalkstensbrottet Dalhalla i Dalarna sista augusti och första september 2007. I januari 2008 spelade de in skivan Almost Unplugged, en liveskiva som spelades in på Nalen i Stockholm. De spelade tillsammans med en stråkkvartett och framförde egna och "cover"-låtar från band som inspirerat dem. Den 14 augusti 2009 spelade de på Göteborgs kulturkalas på Götaplatsen.[3] Här räknade man på förhand med cirka 20 000 åskådare, men över 100 000 kom.

Den 9 september 2009 släpptes skivan Last Look At Eden och trots de mindre framgångarna med Secret Society gick albumet rakt upp till en förstaplacering på den svenska albumlistan. 14 september släpptes albumen i övriga Europa. Första singeln från skivan var titelspåret "Last Look At Eden" och en video spelades också in till låten. Andra singeln "New Love In Town" blev mycket populär. Den nådde som bäst en 15:e plats på svenska singellistan samt 6:e plats på Trackslistan och 11:e plats på DigiListan. Musiken till låten skrevs redan under tidigt 90-tal och var tänkt som en av låtarna på Prisoners in Paradise. Men då saknades det en text till låten och man lade undan den tills vidare.

I december 2009 gjorde Europe två liveframträdanden i Sverige, 26/12 i Lisebergshallen i Göteborg och 28/12 på Hovet i Stockholm. Som förband fungerade Crucified Barbara och Aggressive Chill. Den 12 och 13 juni 2010 spelade Europe som förband till Kiss, första kvällen på Stockholms Stadion, det andra förbandet var Mustasch. Europe var däremot inte med kvällen därefter på Malmö Stadion. Sommaren 2011 turnerade Europe med Takida.

Den 6 augusti uppträdde Europe på den 22:a världsjamboreen i Skåne med låtarna "The Final Countdown", "Rock The Night" och "Superstitious". Ett nytt album, Bag of Bones, släpptes i april 2012 och kritikerrosat, sålde tidigt guld i Sverige.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande
¹ Live
² Fram till 1984
³ Live 1991-1992
Tidigare

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Europe Setlist at Skeppsholmen, Stockholm, Sweden youtube.com
  2. ^ ”American Album Chart”. Billboard.com. Arkiverad från originalet den 2008-12-05. http://web.archive.org/20081205183400/www.billboard.com/bbcom/retrieve_chart_history.do?model.chartFormatGroupName=Albums&model.vnuArtistId=4566&model.vnuAlbumId=803208. Läst 24 juni 2008. 
  3. ^ http://www.goteborg.com/default.aspx?id=23374

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]