Ferdinand II av Aragonien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Ferdinand II.
Ferdinand II av Aragonien

Ferdinand II av Aragonien, som kung av Neapel Ferdinand III, som kung av Kastilien Ferdinand V (på spanska Fernando de Aragón, på katalanska Ferran d'Aragó), kallad den katolske, född 10 mars 1452 i Soz, Aragonien, död 23 juni 1516 i Madrigalejo, var kung av Aragonien, Kastilien, Sicilien, Neapel, Navarra och greve av Barcelona samt kung av ett förenat Spanien från 1479. Han var son till Johan II av Aragonien i dennes andra äktenskap med Juana Enriquez.

Den 19 oktober 1469 gifte han sig med sin syssling, Isabella I av Kastilien, och därmed förenades de bådas riken, Aragonien och Kastilien, till ett gemensamt rike som de styrde tillsammans. Deras äktenskap resulterade i en ”guldålder” för Spanien – deras välde kom att omfatta hela Iberiska halvön och Spanien blev Europas ledande stormakt. Den så kallade spanska inkvisitionen etablerades 1478 och 1492, i samband med erövringen av Granada, och under denna period drevs muslimerna och judarna ut ur Spanien. Vissa av judarna konverterade till kristendom för att få stanna kvar i Spanien.

Ferdinand och Isabella stödde också handel och upptäcktsresande – deras gynnande av Christofer Columbus ledde till spanska besittningar i Central- och Sydamerika. Ferdinand var en äkta renässansfurste – han beskrivs som mycket duglig, arbetsam och ihärdig, men även en beräknande man som noga och hänsynslöst genomförde sina planer.

Han gifte sig en andra gång år 1505 med Germaine de Foix.

Barn med Isabella av Kastilien[redigera | redigera wikitext]

Barn med Germaine de Foix[redigera | redigera wikitext]

  • En son, född och död 1509.


Företrädare:
Johan II av Aragonien
Regent av Aragonien
14791516
Efterträdare:
Karl V (tysk-romersk kejsare)


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Ferdinand II av Aragonien.