Hälsoresan – En smal film av stor vikt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hälsoresan – En smal film av stor vikt
(Hälsoresan – En smal film av stor vikt)
Genre Komedi
Regissör Lasse Åberg
Producent Bo Jonsson
Manus Lasse Åberg
Bo Jonsson
Skådespelare Lasse Åberg
Jon Skolmen
Anna Norberg
Originalmusik Janne Schaffer
Björn J:son Lindh
Produktionsbolag Viking Film
Svensk Filmindustri
Premiär 1999
Speltid 105 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Engelska
Thai
Föregångare Den ofrivillige golfaren
Uppföljare The Stig-Helmer story
IMDb SFDb

Hälsoresan – En smal film av stor vikt är en svensk komedi från 1999 i regi av Lasse Åberg med Lasse Åberg och Jon Skolmen i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 25 december 1999 och är den femte filmen i serien om Stig Helmer Olsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hälsohemmet Granhedsgården i Dalarna har problem, de har bara två gäster och föreståndaren Ulla måste ta till nya grepp för att Granhedsgården ska bli ett modernt och populärt hälsohem.

Stig Helmer Olsson, som efter att Fiona McDougall (från Den ofrivillige golfaren) gjort slut med honom lever på skräpmat, får en elektronisk talande våg av Ole Bramserud som talar om hans vikt; 28 kilogram för mycket. Stig Helmer inser att något måste göras, så när Ole på grund av hjärt- och stressproblem bjuder med honom på hälsoresa till ett hälsohem hänger han med. Samtidigt får affärsmannen Bruno Anderhage från Parvus Finans problem med sitt företag Svea Broiler och försöker desperat hindra fabriken från konkurs genom att göra en ny reklamfilm – vilket han kontaktar Ole på Bramserud advertising för – och sedan lansera en ny produkt: Slim Quick bantningschips som tillverkas av det överblivna hönsfodret.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden som föreställer "Granhedsgården"/"Gustav Vasa Spa" i filmen är Farsta gård utanför Södertälje. Byggnaderna som föreställer Broilerfabriken i filmen är ett före detta svinstall vid Bålsta (däremot fabrikslagret, plus mycket annat inomhus, är filmat på eller i närheten av Europastudios i Bromma – såsom för de övriga filmerna i serien).

Vattenfallsscenen är filmad vid Tännforsen i Jämtland, där en docka användes och två kanoter gick åt. Slutscenen, tältningen, är inspelad i Ottsjö i södra Jämtland. Vyn riktades mot Ottsjön och ortens fjällhotell var alldeles bakom dem.

I övrigt är mycket filmat i Dalarna kring Östra och Västra Dalälven, Malung samt Borlänge.

Under denna film hade Lasse Åberg en lösmage av silikon, och fick vissa problem vid vattenbassäng-scenen eftersom lösmagen gjorde honom flytande. Jon Skolmen, som hade gått ner i vikt från de tidigare filmerna, var i början osäker och skeptisk till att medverka i filmen eftersom ämnet bantning inte var omtalat i Norge.

Aktiviteterna på hälsohemmet och dessas metoder är tagna direkt ur verkligheten. Stig-Helmers visade scout-kunskaper när han och Ole hamnar vilse i skogen är regisserat utefter Lasse Åbergs egen scoutgång. Sprängningen av den fiktiva Broilerfabriken var en modellsprängning.

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Intervjuer och kommentarspår i tillhörande DVD-box

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]