Hjärntumör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hjärntumör
Klassifikation och externa resurser
ICD-9 191, 225.0
MedlinePlus 007222 000768
eMedicine emerg/334 
MeSH engelsk

Hjärntumör är en sjuklig förändring av tumörtyp i någon av hjärnans vävnader. Tumörer i hjärnan kan vara benigna eller meligna, där de maligna varianterna är detsamma som cancer i hjärnan. Hjärncancer syftar på att hjärntumören är ursprunget till cancern, och inte en metastas. "Benign" syftar här på att tumörtypen inte är cancerogen, dock kan alla tumörer i hjärnan ge upphov till diverse symtom beroende på var den sitter och var tumören trycker.

Hjärntumörer är en sjukdomsgrupp som drabbar omkring 1000 svenskar per år och globalt är 1,3 % av alla diagnostiserade cancrar hjärntumörer. Hjärntumörer kan vara benigna (godartade) eller maligna (elakartade). Dessa tumörer graderas ofta enligt den så kallade WHO-skalan i grad 1-4, där grad 4 är mest elakartad. De kan också vara primära eller sekundära. Med primära menas att de ursprungligen uppstått i hjärnan, medan de sekundära tumörerna utgör metastaser till en tumör någon annanstans i kroppen. Ofta utvecklas hjärntumörer under en lång tid, och vissa former tenderar att återkomma och ibland att bli gradvis mera aggressiva. Elakartade hjärntumörer skiljer sig från många andra cancersjukdomar genom att de i princip inte sprider sig till andra organsystem.

Tumörer i hjärnan uppstår ofta inte ur nervceller utan ur en annan typ av stödjeceller i nervsytemet som kallas för gliaceller. Sådana tumörer kallas för gliom.

Andra exempel på hjärntumörer är akustikusneurinom och kraniofaryngiom. Meningeom är en extracerebral tumör som växer intrakraniellt och utgår från hjärnhinnorna.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Symptom på hjärntumör kan variera beroende på var i hjärnan tumören finns. Ett ökat tryck i hjärnan är relativt vanligt, vilket kan leda till huvudvärk, illamående, kräkningar och dålig balans. Dessa besvär är dock långt mycket vanligare än hjärntumörer och har nästan alltid andra orsaker. Hjärntumörer kan också debutera genom neurologiska bortfall, som till exempel motoriska förändringar eller synförändringar. Även epilepsianfall hos tidigare icke-epileptiker kan vara ett symptom på hjärntumör. Personlighetsförändringar är ytterligare ett symtom som ofta omgivningen märker av före den drabbade själv.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

En första diagnos ställs genom undersökning med datortomografi eller magnetkamera. Dessutom krävs en biopsi och mikroskopisk undersökning för att fastställa en specifik diagnos med gradering och tumörtyp.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Behandlingen är beroende av tumörtypen. Ofta opererar man bort tumören i ett första steg. Vid mera elakartade tumörer följs kirurgi av strålbehandling och vid återfall ibland av cytostatikabehandling. En person som drabbats av hjärntumör behöver dessutom ofta behandlas med kortison mot förhöjt tryck i hjärnan och med antiepileptiska medel.

Prognos[redigera | redigera wikitext]

Prognosen varierar med tumörgraden, tumörtypen, patientens ålder och tumörens placering i hjärnan. Medan vissa hjärntumörer kan botas definitivt med kirurgi kan andra vara notoriskt svårbehandlade och livshotande. Många hjärntumörspatienter behöver kontroll och uppföljning under en lång tid efter sjukdomsdebuten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Svenska hjärntumörföreningen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Cancerfonden - Hjärntumörer Hjärntumör.se - om hjärntumörer