Holden

Från Wikipedia
GM Holden Ltd
Holden HSV Maloo R8 årsmodell 2007
TypDotterbolag
HuvudkontorAustralien Melbourne, Australien
NyckelpersonerMike Devereux
ordförande
BranschBiltillverkare
ProdukterPersonbilar
Bilmotorer
Antal anställda6 336 (mars 2009)
Historik
Grundat1856
GrundareJames Alexander Holden
Upplöst1 januari 2021[1]
Struktur
ModerbolagGeneral Motors
Övrigt
SloganHolden. Go better.
WebbplatsOfficiell webbplats

Holden är ett australiskt bilmärke som ägs av General Motors. Holdens sortiment mestadels av rebadgade Chevrolet-bilar. Det handlar framförallt om Holden-versioner av Chevrolet Cruze, Chevrolet Captiva och Chevrolet Aveo. Den 20 oktober 2017 upphörde tillverkningen av Holden i Australien i och med stängningen av fabriken i Elizabeth, South Australia. Varumärket kommer att finnas kvar i Australien fast med importerade bilar.

Holden tävlar tillsammans med Ford, Volvo, Nissan och Mercedes i V8 Supercars.

Historia

1852 utvandrade James Alexander Holden från Walsall i England till South Australia och grundade sadelmakeriet J.A. Holden & Co. i Adelaide 1856. 1905 engagerade sig barnbarnet Edward Holden i företaget och började intressera sig för bilar. 1908 började bolaget att utföra reparationer av stoppning för bilar och 1913 började bolaget att tillverka sidovagnar för motorcykelsidovagnar. Holdens historia som karosseritillverkare tog fart när bolaget Holden's Motor Body Builders Ltd bildades och började importera chassier från främst Chevrolet. Holden byggde sedan karosser på chassierna. 1924 blev bolaget ensam leverantör av karosser till GM i Australien. 1926 grundades General Motors (Australia) med monteringsfabriker i Newstead, Marrickville, Melbourne, Birkenhead och Cottesloe. Holden köptes upp av GM 1931 och slogs samman med GM:s australiensiska dotterbolag och bildade General Motors-Holden's Ltd. (GM-H).

Holden 48-215

1936 stod fabriken i Fishermans Bend i Port Melbourne klar och 1939 följde byggandet av en ny fabrik i Pagewood. Andra världskriget försenade planerna på bilproduktion. Efter kriget engagerade sig den australiensiska staten i tanken på en australiensisk bil och fordonsindustrin och gick in med subventioner. Fords föreslagna bilmodell var favoriserad men Holdens förslag krävde mindre subventioner. Samtidigt började Holden åter tillverka karosser efter kriget för Buick, Chevrolet, Pontiac och Vauxhall. Den 29 november 1948 presenterades ”Australiens egen bil” Holden 48-215. Holden 48-215 var en modern bil, med självbärande kaross, individuell framhjulsupphängning och hydrauliska bromsar. Den sexcylindriga motorn var en mindre version av Chevrolets klassiska sexa, med toppventiler och fyrlagrad vevaxel. Andra förslag på namn på bilmärket var GeM, Austral, Melba, Woomerah, Boomerang, Emu och Canbra. Under 1950-talet dominerade märket Australiens bilmarknad och GM gjorde omfattande investeringar när efterfrågan på personbilar ökade kraftigt. I slutet av 1950-talet började bolaget exportera till Indonesien, Hongkong, Singapore, Fiji, Sudan, Östafrika och Sydafrika. 1956 fick Holden-bilarna en ny, modern kaross och motorn modifierades för högre effekt. Modellutbudet utökades med en kombi-version.

Holden Belmont

Holden hade planerat att avlösa Kingswood-modellen med en egen konstruktion, men den ekonomiska situationen efter oljekrisen 1973 gjorde att företaget fick Opel som samarbetspartner inom GM-familjen. Under samma period sammanfördes Vauxhalls produktion med Opels i Europa. 1975 lanserades Gemini, en australisk version av Opel Kadett, som utvecklades tillsammans med Izuzu. Modellen blev en storsäljare. 1978 lanserades Holdens mest sålda modell Commodore, som baserades på Opel Rekord med Opel Commodores front. Modellen skiljde sig också från Opel-modellerna genom större motorer från Holden. Under 1970-talet började också Holdens nyttofordon att baseras på Izuzus modeller och inte som tidigare Bedford.

På 1990-talet tog Australiens regering bort de skyddstullar som funnits sedan decennier och skyddat Holden från utländsk konkurrens. Holdens marknadsandel sjönk och 2003 förlorade märket förstaplatsen till Toyota gällande antalet sålda bilar i Australien. Holden började nu gå med förlust och minskade antalet anställda.

Holden hade kvar produktion av större bakhjulsdrivna bilar, bland annat Holden Commodore och Holden Caprice. Den 20 oktober 2017 var slutet på eran för den australiska fordonstillverkningsindustrin, då Holden som sista bilproducent upphörde med nyproduktion i Australien. Varumärket Holden kommer fortsättningsvis att produceras vid någon av General Motors övriga produktionsanläggningar.

Modellprogram

Historiska modeller

Aktuella modeller

Se även

Externa länkar

  1. ^ hämtat från: italienskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]