I sista minuten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
I sista minuten
I sista minuten

(North by Northwest)
Genre Thriller
Regissör Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock
Manus Ernest Lehman
Skådespelare Cary Grant
Eva Marie Saint
James Mason
Originalmusik Bernard Herrmann
Produktionsbolag Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär 1959
Speltid 136 minuter
Land Storbritannien, USA
Språk Engelska
IMDb
Cary Grant som Roger Thornhill

I sista minuten (originaltitel North by Northwest) är en amerikansk långfilm från 1959, i regi av Alfred Hitchcock. Den anses vara en av Hitchcocks absolut bästa filmer.[1][2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den framgångsrike reklammannen Roger Thornhill blir av en slump kidnappad av en spionliga ledd av Vandamm eftersom de tror att han är kontraspionen Kaplan. Thornhill lyckas fly men är snart jagad både av spionligan och polisen, som tror att han är en mördare. Kaplan är en fiktiv person skapad av en amerikansk säkerhetstjänst som har lagt ut falska spår. Thornhill följer dessa spår och på tåget till Chicago möter han Eve Kendall, som hjälper honom.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Det här är en i raden av Hitchcocks filmer där en person blir oskyldigt utpekad. Andra filmer med samma tema är De 39 stegen, Frenzy, Sabotör och Fel man.

James Stewart hade arbetat ihop med Hitchcock i Studie i brott och ville gärna ha rollen som Roger Thornhill. Hitchcock trodde dock att Stewarts ålder (född 1908) bidragit till att den filmen hade gått dåligt på biograferna. Istället valdes Cary Grant (född 1904), som medverkat i flera Hitchcock-filmer innan, bland annat Ta fast tjuven.

Hitchcock medverkar själv som statist: Ca 2 minuter in i filmen, precis efter texten 'Directed by Alfred Hitchcock' synts, ser man honom springande mot en buss som dock slår igen dörrarna precis framför näsan på honom.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Top 10 Hitchcock Movies”. listverse.com. http://listverse.com/2007/09/28/top-10-hitchcock-movies/. Läst 14 mars 2014. 
  2. ^ ”The 13 Best Hitchcock Films”. pastemagazine.com. http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2012/03/the-13-best-hitchcock-films.html. Läst 14 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]