Jawaharlal Nehru

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi

Jawaharlal Nehru, född 14 november 1889 i Allahabad, Uttar Pradesh, död 27 maj 1964 i Delhi (hjärnblödning följd av en hjärtattack), var en indisk självständighetskämpe och politiker. Han var Indiens förste premiärminister 19471964.

Trots att han var av brahminsk släkt (kasten kashmiri pandit), ansåg sig Nehru inte tillhöra någon religion. I sin ungdom gick han på engelska Harrow School och University of Cambridge, och sågs som höggradigt anglifierad innan han som utbildad advokat återvände och anslöt sig till den indiska frihetsrörelsen. Under åren i England hade Nehru influerats starkt av akademisk radikalism och skepticism och även tagit intryck av fabiansk socialism, irländsk nationalism och brittisk parlamentarism.

Han anslöt sig till Indian National Congress (Kongresspartiets föregångare) och efterträdde sin far som dess ordförande 1929. I frigörelsekampen anslöt sig Nehru 1919 till Gandhis handlingsinriktade icke-våldsprogram, med vissa reservationer. På 1930-talet deltog Nehru i bildandet av vänsterflygeln (Congress Socialist Party), men förblev ändå Gandhi trogen och verkade hela tiden för ett självständigt och enat Indien. Hans engagemang i rörelsen gjorde att han nio gånger fängslades av myndigheterna i Brittiska Indien, perioder under vilka han författade en rad böcker. Då Indien blev självständigt 1947 blev Nehru dess förste premiär- och utrikesminister. I inrikespolititiken verkade Nehru för ett enat, sekulariserat och demokratiskt Indien med planhushållning och satsningar på industrialisering och sociala framsteg. Nehru förärades hederstiteln pandit.

Nehru var son till politikern Motilal Nehru samt far till Indira Gandhi och morfar till Rajiv Gandhi, båda premiärministrar.

Han kremerades vid stranden av floden Yamuna.

Citat om Nehru[redigera | redigera wikitext]

  • "I mod kommer han inte att överträffas. Vem kan överglänsa honom i hans kärlek för sitt land? Han är ren som kristall och ärlig bortom varje misstanke. Han är en riddare sans peur, sans reproach."

- Mahatma Gandhi, 1929.

  • "Denne man har övervunnit två av de största svagheterna i den mänskliga karaktären - han känner inte vare sig fruktan eller hat".

- Sir Winston Churchill, 1949.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]