Johan Aureller den äldre

Från Wikipedia
Version från den 29 november 2017 kl. 22.08 av Salgo60 (Diskussion | Bidrag) (SBL parameter)
Johan Johansson Aureller den äldre
FöddJohan Johansson Aureller
4 februari 1626
Stockholm
Död21 april 1696 (70 år)
Medelplana
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragKonstnär

Johan Johansson Aureller, d.ä. (Johan Johansson), född 4 februari 1626 i Stockholm, död 21 april 1696 i Medelplana socken, var en svensk målare.


Familj

Johan Johansson Aureller den äldre var son till Johan Mattsson Aurelius, sekreterare hos drottning Maria Eleonora, och Katarina Aurelia. Han var gift första gången med Catharina Eriksdotter Grijs (1633-1692) och andra gången med Margareta Andersdotter. I första giftet föddes sonen Johan Aureller den yngre.

Biografi

Johan Aureller den äldre föddes i Stockholm, men bodde 1653 i Gävle tillsammans med sin hustru Catharina Grijs, som härstammade från staden. Där födde de sonen Johan Aureller den yngre, som kom att gå i sin fars fotspår. Senare lämnade Johan Aureller Gävle för uppdrag i Delsbo. Där utförde han arbeten i Delsbo kyrka, för vilka uppdragsgivarna gav omdömet att han "berömligen och med flit arbetena hade fullbordat". Alla hans verk för kyrkan gick förlorade i kyrkans brand 1740. Det enda kvarstående alstret är två knäbilder i naturlig storlek av prästparet Marcus Wilhelmsson Björkman och hans hustru. Bilden av prästfrun är signerad 1654. Sedermera kan man åter spåra konstnären i Gävle.

1660-talet vistades Johan Aureller den äldre i västra Sverige, där han målade en ryttarbild av landshövding Bengt Lilliehöök i Halmstad. Han vistades ett tag i Göteborg och besökte 1668 riksrådet och hovrättspresidenten friherre Gustaf PosseHällekis herrgård i Medelplana socken. Han var en av de målare som arbetade på Magnus Gabriel De la Gardies slott Läckö, som på 1660- och 1670-talet var ett centrum för både monumentalmåleri och stafflikonst. Efter reduktionen 1680 blev han liksom andra målare av med den fasta anställningen och livnärde sig på uppdrag från borgerskap och kyrkor. Tillsammans med andra före detta hovmålare, till exempel Johan Hammer, förmedlade han idéer och kunskaper från europeisk konst, som kom att prägla det västsvenska måleriet under flera generationer.[1]

I trakten av Kinnekulle fann Johan Aureller en fast punkt för resten av sitt liv, till att börja med på Knapegården vid Råbäck invid Vänern, sedan i Rustesäter vid Högkullens fot. Här bodde han till sin död och begravdes i familjegraven i Medelplana kyrka. Aureller är representerad vid Nationalmuseum[2] i Stockholm.

Verk

Urval:

Länkar och källor

Referenser

Noter

  1. ^ Fridell Anter, Karin; Wannfors, Henrik (2015). Så målade man. Svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid. (3). Stockholm: Svensk Byggtjänst. sid. 87-88 
  2. ^ Nationalmuseum

Tryckta källor

Vidare läsning