Marknadsföring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Marknadsföring omfattar alla de aktiviteter ett företag utför på marknaden, till exempel val av produkt att sälja, val av målgrupp, prissättning etc.

Marknadsföring handlar också om att definiera och ta fram erbjudanden som svarar mot behoven, möter utmaningarna och skapar kundvärde. Det omfattar också arbetet med att positionera sina produkter på marknaden.

Till sist omfattar marknadsföring att kommunicera erbjudandet, konkretisera värdena och som en del i säljarbetet och i den fortsatta kundrelationen säkerställa att förväntningarna infrias.

En metod som används vid marknadsföring är omvärldsanalys, där den mest utbredda modellen för detta är SWOT-analysen.

Marknadsföring kan studeras inom företagsekonomi.

Man kan marknadsföra sig på olika sätt men det vanligaste är att man annonserar i tidning, tv, utskick av reklamblad. Det allra viktigaste är att man tänker på att nå ut till sin egen kundgrupp, eftersom det är slöseri med marknadsföring att rikta sig till kundgrupper som inte intresserar sig för produkten. Så har man en produkt som riktar sig till vuxna bör man till exempel inte visa reklamen på barn-tv.

En annorlunda typ av marknadsföring är Inbound marketing där man via internet försöker få kunden att hitta annonsören istället för att i mer konventionell marknadsföring söka upp presumtiva kunder.

Räckvidd[redigera | redigera wikitext]

Räckvidd är ett mått på vilken andel av den tänkta målgruppen som har nåtts av budskapet.

Begreppet är mycket vanligt inom mediebranschen och används för att sätta upp och utvärdera mål i samband med marknadsföringsaktiviteter, inte minst vid annonsering i dagstidningar. Vanligen relateras räckvidden till en viss målgrupp, till exempel kvinnor mellan 20 och 35 år med en årsinkomst över ett visst belopp.

För printmedier (dagspress + tidskrifter) är räckvidd ett mått som beskriver hur många läsare en genomsnittlig utgåva av tidningen har. Detta skall inte blandas ihop med hushållstäckning, som helt enkelt beskriver till hur stor andel av hushållen inom ett visst geografiskt område som en tidning delas ut.

För radio är räckvidd andelen av medverkandena i en undersökning om radiolyssnande som lyssnat på radio i minst en period på 5 minuter inom ett visst tidsintervall.[1]

Massmarknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Massmarknadsföring är att försöka nå så många människor som möjligt med samma reklam och erbjudande. Detta kallas även "one-to-many" till skillnad från "one-to-one" som är personligt utformad marknadsföring.

Marknadsföring av musik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Marknadsföring av musik

När det gäller musik så brukar det tillverkas promos (förkortning av promotion), som det kallas, för att marknadsföra artistens nya skiva till exempel. Dessa promo-skivor säljs aldrig i butiker utan används bara i marknadsföringssyfte.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Radio på svenska i Finland”. Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. http://sockom.helsinki.fi/journ/MEDIESTR/radio.htm. Läst 7.12.2007. 

Se även[redigera | redigera wikitext]