Michelinguiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Michelinguiden från 1929 med samma röda tema som dagens utgåvor

Michelinguiden är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen av däcktillverkaren Michelin. Namnet syftar framför allt på böckerna med röda omslag som även kallas Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin, och som innehåller bland annat rekommendationer och betygsättningar på bra restauranger och hotell. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig. De bästa restaurangerna i guiden har en, två eller tre stjärnor. Böckerna har olika geografisk täckning och ges ut på olika språk, men är uppbyggda enligt samma principer. Exempelvis finns en engelskspråkig utgåva vid namn Michelin Hotels and Restaurants – Main Cities of Europe som täcker in de flesta storstäder i Europa.

Michelinguiden gavs ut första gången 1900 i Frankrike av bröderna André och Édouard Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt väg, få service till bilen och ett hotell att sova på. Den franska upplagan är fortfarande den mest heltäckande, och Frankrike är det land som har ojämförligt flest stjärnbeströdda krogar i världen. De flesta hotell och restauranger som bedöms i de kontinentala upplagorna (t ex Frankrike, Tyskland och Italien) är dock inte lyxetablissemang utan vänder sig just till vanliga resande.

Michelins restaurangbedömningar[redigera | redigera wikitext]

Betygssättningen, där en, två eller tre stjärnor betecknar toppnivån, skapas genom att inspektörer skickas ut i hemlighet. Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen: 1. kvaliteten på råvarorna 2. ”hantverket” – det vill säga smaken och tillagandet 3. ”personligheten” – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck 4. värde för pengarna 5. kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Stjärnmarkering i Michelinguiden är en av de internationellt mest eftertraktade utmärkelserna i restaurangbranschen, och brukar även åtföljas av annan medial uppmärksamhet. Om restaurangen inte håller nivån uppe kan den förlora en eller flera stjärnor, eller helt bli av med stjärnmarkeringen, och detta brukar innebära ett stort avbräck.

De berömda stjärnbetygen brukar översättas på följande vis:

  • 1 star en stjärna – "en väldigt bra restaurang i sin kategori"
  • 2 stars två stjärnor – "utomordentlig matlagning, värt en omväg"
  • 3 stars tre stjärnor – "exceptionellt bra kök, värt en egen resa"

I Guide Michelin Main Cities of Europe 2011 finns det 1 771 restauranger varav 357 med stjärnbetyg där har 15 tilldelades tre stjärnor. Allmänt gäller att priserna står i proportion till antalet stjärnor. På de mest stjärnspäckade ställena måste bord ofta beställas i mycket god tid, ibland år, i förväg.

Utöver stjärnbetygen betygsätts också restaurangens totala "komfort" utifrån ett system av korslagda bestick. De flesta restauranger i Michelinguiden har inget stjärnbetyg utan alltså endast ett "bestick-betyg" på en skala mellan 1 och 5. De restauranger som valts ut att få dessa betyg är även de högst pålitliga och ofta av hög kvalitet. Stjärnkrogarna har ofta, men inte alltid, höga "bestick-betyg".

Bib gourmand[redigera | redigera wikitext]

Utöver stjärnorna som delats ut finns även sedan 1995 utmärkelsen Bib Gourmand, som är en utmärkelse som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. 239 Bib Gourmand restauranger var med i guiden 2011, till exempel Rolfs kök och Den gyldene freden i Stockholm. Bib är smeknamnet för Michelingubben eller Bibendum som han också kallas. Maskotens namn kommer från latinska ordspråket nu ska vi dricka.

Michelins hotellbedömningar[redigera | redigera wikitext]

Michelinguiden är även en rik källa till hotellrekommendationer. Hotellen betygsätts på en skala mellan ett och fem torn, där de högst rankade alla tillhör de kända internationella lyxhotellen. Det omnämns totalt 1 557 hotell i 2011 års utgåva av guiden.

Samtliga betyg i Michelinguiden är antingen svarta eller röda. De mer ovanliga röda betygen indikerar att restaurangen eller hotellet i fråga bedömts som särskilt charmigt eller elegant.

Bedömningar av restauranger i Norden[redigera | redigera wikitext]

Länderna i Norden ingår i den engelskspråkiga delen Michelin Hotels and Restaurants – Main Cities of Europe, som började utges 1982 och som strax därefter utökades till att även omfatta Norden.[1] I 2010 års utgåva hade Danmark gått om Sverige som det land i Norden med flest stjärnrestauranger, 12 mot 11, även om det totala antalet stjärnor (13) är lika.[2] Den stad i Norden som har flest restauranger med Michelinstjärnor är således Köpenhamn där samtliga danska stjärnrestauranger ligger.[2][3]

I Danmark, Finland och Norge finns vardera en restaurang med två Michelinstjärnor, och i Sverige två restauranger med två stjärnor, i 2012 års upplaga:[4]

Ingen restaurang i Norden har någonsin bedömts med tre stjärnor av Michelinguiden.

Bedömningar av restauranger i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I den del av Michelinguiden som täcker Norden bedöms enbart storstäder vilket för svensk del innebär någorlunda centrala lägen i Stockholm och Göteborg. I Stockholm har Michelinguiden tidigare exempelvis bedömt Edsbacka krog i Sollentuna, men inte restauranger som ligger i Stockholms skärgård, trots att ett antal restauranger i skärgårdslägen brukar få höga betyg i inhemska guider. De första stjärnorna till svenska restauranger utdelades 1984, då fyra restauranger i Stockholm bedömdes hålla denna nivå,.[1] och 1989 tillkom den första restaurangen med stjärna i Göteborg.

Guiden utkommer årligen i mars månad. 2010 bedömdes Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg med två stjärnor, samt fyra restauranger i Stockholm och fem restauranger i Göteborg med en stjärna. Bib Gourmand-betyg tilldelades 2010 elva restauranger i Sverige, varav tre i Göteborg och åtta i Stockholm.[2]

Le guide vert[redigera | redigera wikitext]

Le guide vert, eller Green Guide, är Michelinguidens turistguide över sevärdheter och syster till matguiden, le guide rouge.

Turistattraktioner som har fått tre stjärnor i Sverige är bland annat Drottningholms slott, Vasamuseet och Göteborgs konstmuseum. Av de svenska kyrkorna är det tre som fått del av stjärnglansen, Västerås domkyrka, Lunds domkyrka och Vadstena kloster. Gesundaberget utanför Mora har tack vare sin fina utsikt över Siljan, blivit belönad med 3 stjärnor i "Green Guide".[6][7].


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svenska Dagbladet, 13 december 2009: Sikta mot stjärnorna
  2. ^ [a b c] Michelin guide Main Cities of Europe 2010, pressmeddelande 16 mars 2010
  3. ^ [a b] Sydsvenskan 16 mars 2009: Stjärnregn över Köpenhamn
  4. ^ Tio nya införanden i årets Michelin-guide, pressmeddelande från Michelin Nordic 20120-03-14
  5. ^ YLE 16 mars 2009: Finland behöll sina Michelinstjärnor
  6. ^ The green guide - Sverige
  7. ^ ”Tre stjärnor till Västerås Domkyrka”. Sveriges Radio. 24 juni 2007. Arkiverad från originalet den 4 oktober 2008. https://web.archive.org/web/20081004173332/http://www.sr.se/cgi-bin/vastmanland/nyheter/artikel.asp?artikel=1443096. 

Links[redigera | redigera wikitext]

Foodlogo2.svg Mat och dryck-portalen