Oxyrhynchus papyri

Från Wikipedia
Version från den 21 oktober 2017 kl. 05.08 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6beta))
P.Oxy.XXIV 2384, del ur Matteusevangeliet från Nya Testamentet
P.Oxy.LII 3679, del ur Polit'eia av Platon
P.Oxy.I 29, del ur Elementa av Euklides
P.Oxy.VIII 1084, del ur Atlantis av Hellanikos av Lesbos
P.Oxy.X 1232, del ur en dikt av Sapfo
P.Oxy.XXII 2331, del ur Herakles tolv stordåd
P.Oxy.VI 932, del ur ett privat brev
P.Oxy.XXIV 2383, del ur Lukasevangeliet från Nya Testamentet

Oxyrhynchus papyri är det hittills största enskilda fyndet av antika papyrusmanuskript och omfattar manuskript från hellenistiska Grekland, Romerska riket och Bysantinska riket. Samlingen upptäcktes av brittiska arkeologer år 1896 på en soptipp [1] i staden Oxyrhynchus i Egypten.

Hela fyndet omfattar cirka 400 000 delar och hittills har cirka 4 700 dokument analyserats [2].

Manuskripten

Oxyrhynchus papyri innehåller skrifter om och från stadens hela historia från första århundradet fram 1400-talet [3].

Manuskripten fram till 700-talet fram till den arabiska erövringen av Egypten är skrivna på Klassisk grekiska och latin [4].

Det finns även en mängd manuskript skrivna på arabiska (från tiden efter den arabiska erövringen) daterade från mellan 800-talet till 1400-talet, dessa har dock inte analyserats ännu [4][5][6].

Manuskripten omfattar blandade texter och handlar om allt från vardagsliv och förvaltning till litteratur och religiösa texter. Arken katalogiseras dels med ett generellt samlingsnummer och dels efter det romerska numret på boken som de publicerades i, till exempel P. Oxy. LII 3679

Vardagsliv

Bland vardagsskrifter återfinns bland andra [2][4]

Religion

Bland religiösa skrifter återfinns bland andra texter [2][4]

Litteratur

Bland litterära skrifter återfinns bland andra avskrifter av [2][4]

Historia

Oxyrhynchus, cirka 300 km söder om Alexandria och cirka 160 km sydväst om Kairo, var provinshuvudstad och en betydande och välbärgad stad under hela den hellenistiska och romerska tiden [3].

Vinterns 1896 till 1897 startade brittiske arkeologerna Bernard Pyne Grenfell och Arthur Surridge Hunt utgrävningar på stadens soptipp då man till en början upptäckte över 100 000 papyrusark [1][2][3][5]. Grenfells beskrev sitt första intryck med "Sophögar, bara sophögar" [7]

Dessa papyri var till största delen skrivna på klassisk grekiska och daterades till den romerska och bysantinska perioden. Expeditionen finansierades av brittiska Egypt Exploration Fund. Arbetsstyrkan bestod av 30 förmän och över 100 arbetare. Fynden packades i korgar och kakburkar och fördes till Oxford [1].

Grenfell och Hunt ägnade resten av sin verksamma tid åt detta arbete, under vintrarna ägnade de sig åt utgrävningarna i Egypten och under somrarna analyserades fynden hemma i England.

År 1898 skrev Grenfell och Hunt den första delen i bokserien "The Oxyrhynchus Papyri" med en analys av 207 ark och gav tillsammans ut 16 volymer i serien. Bokserien gavs ut av Egypt Exploration Fund fram till 1968 då utgivningen övertogs av British academy, idag har 73 band utgivits där totalt 4 700 manuskript har analyserats [2][4][5].

De manuskript som ännu inte har analyserats förvaras idag på Sackler Library vid Oxfords universitet [2].

Delar av den analyserade samlingen förvaras idag på olika universitet och museer över världen, däribland Egyptiska museet i Kairo, British Museum i London och Ashmolean Museum i Oxford, Bodleianska biblioteket, biblioteket vid University of Pennsylvania och British Library.

1998 startade ett projekt att digitalisera papyrusarken tillsammans med andra papyrus i en offentlig databank [2] i samarbete med APIS (Advanced Papyrological Information System) vid Columbia University.

2005 började man att även analysera arken med hjälp av modern digital teknik (så kallad Multispektral bild, baserad på infraröd strålning). Tekniken utvecklades vid Brigham Young University och med dess hjälp har man kunnat rekonstruera ytterligare ark för analys och då bland annat upptäckt en okänd tragedi skriven av Sofokles, en berättelse skriven av Lukianos och en dikt skriven av Archilochos [7][8].

Referenser

Externa länkar