Pågen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pågen AB
Pååls.JPG
F.d. Pååls bröd. Sedan 2000 en del av Pågen. Brödfabrik i Högsbo industriområde, Göteborg.
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Malmö, Skåne, Sverige
Nyckelpersoner Tørk Furhauge, VD
Bransch Livsmedelstillverkare
Antal anställda 1400
Historia
Grundat 1878
Ekonomi
Omsättning 2 150 miljoner kr
Övrigt
Webbplats pågen.se

Pågen är ett av Sveriges ledande[förtydliga] bageriföretag. Pågen bakar och säljer bland annat matbröd, hamburgerbröd, korvbröd, kaffebröd, kakor, muffins och skorpor. Företaget startades 1878 av Anders och Matilda Påhlsson. Huvudkontoret är beläget i Malmö och produktionen sker vid företagets två bagerier i Malmö och Göteborg.

Företaget[redigera | redigera wikitext]

År 2000 togs beslutet att samgå med företaget Pååls som varit i familjens ägo i över 70 år men som bedrivits som ett totalt enskilt företag.

Göteborgsbageriet är gamla Pååls-bageriet och därifrån kom produkter som Hönökaka och Roast'n'toast men de marknadsförs nu under namnet Pågen.

I januari 2007 meddelade Pågen att man lägger ner bageriet i bageriet i Lockarp, Malmö. 60 anställda berörs.[källa behövs]

En flytt av medarbetare och bröd till Malmöbageriet har nu genomförts.[källa behövs]

Försäljning och export[redigera | redigera wikitext]

I Sveriges nordiska grannländer finns större delen av Pågens sortiment. I de flesta europeiska länderna hittar man Pågens skorpor, som säljs under varumärket Pågen Krisprolls.

Pågen bakar cirka 210 miljoner bröd samt mer än 200 miljoner gifflar per år. Pågen Krisprolls är världens mest sålda skorpor, 90% går på export, med Frankrike som största marknad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]