Radband

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Katolskt radband eller rosenkrans.
Ortodoxt radband.

Ett radband är ett band med kulor, använt som hjälpmedel vid bön, i synnerhet inom romersk-katolska och ortodoxa kyrkan men också av vissa grupper inom islam, buddhism och hinduism. Ordet är en förvrängning av ravband, där rav är ett äldre ord för bärnsten, då de medeltida radbanden i Norden hade kulor av bärnsten.[1]

Inom romersk-katolska kyrkan kallas radbandet rosenkransen. Det kom att brukas i Europa från medeltidens slut i samband med den så kallade Rosenkransbönen. Man ber omväxlande ett Fader vår, tio Hell dig Maria och ett Ära vare Fadern, samtidigt som man betraktar vissa mysterier (Jesu födelse, lidande och förhärligande). Denna rosenkrans är den så kallade Dominikanska rosenkransen.

Utöver denna finns den så kallade Birgittinska rosenkransen som består av sex dekader i stället för fem. Det var påven den Salige Urban V (1362–70) som gav Heliga Birgitta tillstånd av sprida denna form av rosenkrans. Mariastatyn i Lourdes-grottan i södra Frankrike bär en Birgittinsk rosenkrans i sin hand.

Inom den Ortodox kristendom|ortodoxa kyrkan används ett radband som knyts av ullgarn. Ortodoxerna använder radbandet för att be Jesusbönen.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "radband", SAOB, Svenska Akademien, webbupplagan, uppdaterad 2008