Sävsångare

Från Wikipedia
Sävsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Livskraftig[2]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljRörsångare se text
Acrocephalidae
SläkteAcrocephalus
ArtSävsångare
A. schoenobaenus
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus schoenobaenus
Auktor(Linné, 1758)
Utbredning
Synonymer
Motacilla Schoenobaenus Linné, 1758

Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) är en fågel som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare var en del av den numera uppdelade familjen sångare.[3]

Utseende och läte

Sävsångaren är en medelstor sångare som mäter 11,5-13 centimeter på längden, har ett vingspann på 17-21 centimeter och en vikt på cirka 10-15 gram. Den adulta fågeln har en kraftigt streckad brungrå rygg och ljus gulaktig undersida. Pannan är platt med ett framträdande gulbeiget ögonbrynstreck, svart hjässidesband och ett brunsvart centralt hjässband. Strupen är vitaktig och näbben är kraftig och spetsig. Könen är lika, som hos de flesta sångare, men ungfåglar är fläckade på bröstet.

Dess sång är mycket omväxlande och består av ett snabbt, tjattrande jirra-jirra-jirra som avbryts av typiska visslingar och härmljud.

Utbredning och systematik

Den häckar i nästan hela Europa och i västra och centrala Asien. Den är en flyttfågel som övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den flyttar i augusti-oktober och återkommer i maj.

Förekomst i Sverige

I Sverige förekommer den i stora delar av landet i två utbredningsområden, dels i söder och öster, dels i fjällen.

Släktskap

Sävsångaren bildar en grupp med fyra andra strimmiga sångare: de europeiska arterna kaveldunsångare (A. melanopogon) och vattensångare (A. paludicola) samt de östasiatiska streckig rörsångare (A. sorghophila) och svartbrynad rörsångare (A. bistrigiceps).

Ekologi

Sävsångaren påträffas i vassnår med buskar i våtmarker. I fjällen brukar den hålla till i fuktiga videsnår. Sävsångaren blir könsmogen efter ett år. Den lägger tre till sex ägg i ett rede nära marken i tät vass eller en buske. Föräldrarna, mestadels honan, ruvar i 12-14 dagar och ungarna blir sedan flygfärdiga efter tio till tolv dagar. En sävsångare kan bli upp till sju år gammal. Liksom de flesta sångare livnär den sig på insekter, men äter även bär.

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Populationen i Europa uppskattas till 3,8-6,45 miljoner häckande par, vilket innebär en population på 7,6-12,9 miljoner vuxna individer. Europa utgör 50-74% av artens globala utbredningsområde, vilket preliminärt innebär att den globala populationen uppgår till 12,75-21,5 miljoner individer.[1] Även i Sverige betraktas den inte som hotad och tas därmed inte upp på Artdatabankens rödlista.

Namn

Fågeln har på svenska också kallats sävstig och sävstigare.[4]

Referenser

Noter

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Acrocephalus schoenobaenus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Artdatabankens rödlista 2015 PDF
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Tyrberg, Tommy (1996) Svenska fåglars namn, Stockholm, Sveriges ornitologiska förening

Källor

Externa länkar