Terry Pratchett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Terry Pratchett
Terry Pratchett, september 2009
Terry Pratchett, september 2009
Född Terence David John Pratchett
28 april 1948 (66 år)
Beaconsfield, Buckinghamshire, England
Yrke Romanförfattare
Nationalitet Storbritannien Brittisk
Genrer Humoristisk fantasy
Officiell webbplats

Sir Terry Pratchett, egentligen Terence David John Pratchett, född 28 april 1948 i Beaconsfield, Storbritannien, är en brittisk författare.

Terry Pratchett är mest känd för sina böcker om Skivvärlden. Bokserien innehåller för närvarande mer än 30 böcker och är humoristiska fantasy-berättelser. Skivvärlden är en värld som är platt och bärs upp av fyra elefanter som står på ryggskölden på världssköldpaddan Stora A'tuin, vilken i sin tur "långsamt simmar genom de interstellära djupen". Ursprungligen har Terry Pratchett hämtat denna bild ur hinduisk mytologi.

I Pratchetts värld kan allting hända. Ingenting verkar omöjligt och det går inte att förutse vilken vändning boken ska ta. En speciell sak med Pratchetts böcker är att de parodierar fantasygenren samtidigt som de är fantasyberättelser i sig själva. De följer narrativa regler, och alla är medvetna om detta och tycker att "det är så världen fungerar". Alla vet att det bästa sättet för att utse en kung är att se efter om han kan dra ett svärd ur en sten, och ingen skulle komma på tanken att låta folk göra skriftliga lämplighetstest istället. Om en kvinnas fot passar i glasskon som glömdes på balen betyder det så klart att hon är den okända skönheten som prinsen dansade med – ingen kommer på tanken att andra kan ha samma skostorlek.

I december 2007 meddelade Pratchett att han lider av alzheimer[1].

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

För en bibliografi över böckerna om Skivvärlden, se Skivvärlden.

Övriga böcker[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7291315.stm
  2. ^ Colin Smythe Ltd. – The Carpet People
  3. ^ ”Meet Terry” (på Engelska). TerryPratchettbooks.com, HarperCollins. http://www.terrypratchettbooks.com/terry/. Läst 2007-06-06. 
  4. ^ Smyth, Chris (2008-12-31). ”Terry Pratchett 'flabbergasted' over knighthood” (på Engelska). Times Online. Times Newspapers. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article5420707.ece. Läst 2009-08-07. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]