Tuvaluanska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tuvaluanska är ett polynesiskt språk som talas av invånarna i och från Tuvalu. Språket förstås av talare av tokelauanska.

Dialekter[redigera | redigera wikitext]

Dialekterna skiljer sig lite åt mellan de olika öarna i Tuvalu. Man brukar dela upp språket i två huvuddialekter, en nordlig och en sydlig. Den sydliga, i synnerhet den som talas på huvudatollen Funafuti, brukar ofta betraktas som den mer "standardspråkliga".

Fonologi[redigera | redigera wikitext]

Tuvaluanskan har 5 vokaler (a, e, i, o, u) och 10 eller 11 konsonanter, beroende på dialekt (p, t, k, m, n, g, f, v, s, h, l). H används inte i alla dialekter. Både vokaler och konsonanter kan vara långa och korta.

Grammatik[redigera | redigera wikitext]

Ordföljden är ganska flexibel. Ofta använder man sig av VSO. Dock kan man ofta ändra på denna, om man vill betona något. Därför är det vanligt med ordföljder som OSV eller VOS. Även SVO är tämligen vanligt förekommande.

Tuvaluanska använder sig ofta av ergativa konstruktioner. Det innebär att subjektet i en transitiv sats märks (i de flesta fall) med en särskild partikel, nee (eller e, i vissa dialekter), medan subjektet i en intransitiv sats, liksom det direkta objektet i en transitiv sats, är omarkerade.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]