Hoppa till innehållet

Videsångare

Från Wikipedia
Version från den 26 december 2017 kl. 02.56 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.6.1))
Videsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljLövsångare se text
Phylloscopidae
SläktePhylloscopus
ArtVidesångare
P. schwarzi
Vetenskapligt namn
§ Phylloscopus schwarzi
AuktorRadde, 1863
Synonymer
  • Herbivocula schwarzi

Videsångare (Phylloscopus schwarzi) är en fågel i familjen lövsångare (Phylloscopidae).[2]

Utbredning och systematik

Systematik

Tidigare placerades arten i familjen sångare (Sylviidae) men förs idag till familjen lövsångare (Phylloscopidae). Trots sitt stora utbredningsområde delas arten inte upp i några underarter utan behandlas som en monotypisk art.

Utbredning

Videsångaren har sitt främsta utbredningsområde på taigan i sydöstra Sibirien, från Novosibirsk och Altaj i väster, till Sachalin i öster och vidare söderut genom provinsen Heilongjiang i Kina till Nordkorea. Arten är en långflyttare vars övervintringsområde ligger i Sydostasien. Sällsynt men regelbundet uppträder videsångaren, precis som ett antal andra sibiriska arter som taigasångare och kungsfågelsångare, i nordvästra Europa i månadsskiftet september-oktober, trots att de är 3000 kilometer från dess häckningsplatser.

Förekomst i Sverige

I Sverige uppträder den årligen.[3]

Utseende och läte

Videsångaren är stor som en lövsångare. Den är morfologiskt lätt att förväxla med brunsångare men videsångaren har kraftigare kroppsbyggnad och större huvud med brantare panna. Näbben är kort, trubbig och kraftig, benen är grövre och ljusare. Ovansidan är rätt mörkbrun med olivgrå ton, undersidan smutsvit med varmt gulbeige på bröst, kroppssidor och undergump. Den har ett kraftigt ljust ögonbrynsstreck och mörkt ögonstreck. Till skillnad från brunsångare är den lite trögare i rörelserna och inte så rörlig som denna. Arten upptäcks främst på dess lockläte, som utgörs av ett lågmält och mjukt chick.

Ekologi

Fågeln trivs bäst i taigans gläntor, intill vattendrag med frodig undervegetation. Boet placeras lågt i en buske. Som många andra sångare är den insektsätare.

Videsångaren och människan

Status och hot

Det finns ingen genomförd populationstrend av världspopulationen av videsångaren, menn arten finns över ett mycket stort område som uppskattas till 1.000.000-10.000.000 km² och den beskrivs som vanlig i delar av detta utbredningsområde. Detta resulterar i att internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar den som livskraftig (LC) på sin lista över hotade fågelarter.[1]

Namn

Dess vetenskapliga artepitet har den fått för att hedra den tyske astronomen Ludwig Schwarz (1822-1894).[4]

Referenser

Delar av artikeln är översatt från engelskspråkiga wikipedias artikel Radde's Warbler, läst 2009-05-09

Noter

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Phylloscopus schwarzi Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  3. ^ Videsångare[död länk], Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.
  4. ^ Jobling, J. A. (2016). Key to Scientific Names in Ornithology. Ur del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.) (2016). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Hämtad från www.hbw.com.

Källor

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar