Yukio Mishima

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Mishima” leder hit. För andra betydelser, se Mishima (olika betydelser).
Yukio Mishima 1956.

Yukio Mishima (japanska: 三島由紀夫?, Mishima Yukio), född 14 januari 1925 i Shinjuku, Tokyo, död 25 november 1970 i Tokyo, var en japansk författare, pseudonym för Hiraoka Kimitake (平岡 公威), tillika politisk aktivist med en egenartad form av nationalism och kulturkonservatism som agenda. En film om Mishimas liv regisserades 1985 av Paul Schrader.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Född som son till en japansk statstjänsteman, antog Hiraoka pseudonymen Mishima för att dölja skrivandet för sin far, som inte hade mycket till övers för litteratur, och kanske också av andra skäl: hans genombrottsbok, Kamen no Kokuhaku (仮面の告白) (på svenska Demaskering, 1987), behandlar hans egen homosexualitet och hur han tvingas leva "bakom en mask" av normalitet för att undvika socialt stigma.

Politiskt tillhörde Mishima en falang av den japanska nationalistiska högern, och bildade 1968 den högerextrema traditionalistiska studentrörelsen Tatenokai. Den 25 november 1970 tog sig Mishima och fyra adepter in i japanska självförsvarsstyrkornas, Jieitai, östra kommandos högkvarter i Tokyo och bakband regementschefen. Mishima höll därefter tal, och försökte uppvigla soldaterna att göra uppror mot demokratin och restaurera kejsardömet. Efter talet drog han sig tillbaka till regementschefens kontor där han begick seppuku (rituellt självmord). Senare biografier menar att det rituella självmordet var aktionens primära mål för Mishima, som i sin tidigare produktion visat stark fascination inför företeelsen.[källa behövs]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 1985 gjorde den amerikanske regissören Paul Schrader en omtalad film om Mishima kallad Mishima - ett liv i fyra kapitel.

Ingmar Bergman satte 1989 upp Mishimas Markisinnan de SadeDramaten, en uppsättning som senare filmades i en TV-version.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]