Hoppa till innehållet

Dalby Söderskogs nationalpark: Skillnad mellan sidversioner

Innehåll som raderades Innehåll som lades till
m uppdaterat bruten länk
Rad 41: Rad 41:


== Se även ==
== Se även ==
*[http://www.sverigesnationalparker.se/Dalbysoderskog/ Sveriges nationalparker: Dalby Söderskog nationalpark]
* [[Länsstyrelsen]]
* [[Länsstyrelsen]]
* [[Naturskydd]]
* [[Naturskydd]]

Versionen från 8 oktober 2014 kl. 13.16

Dalby Söderskogs nationalpark
Nationalpark
De döda träden är almar som dött i almsjukan.
De döda träden är almar som dött i almsjukan.
Land Sverige Sverige
Läge Skåne
 - koordinater 55°40′30″N 13°19′50″Ö / 55.67500°N 13.33056°Ö / 55.67500; 13.33056
Area 36 ha
Inrättad 1918
Dalby Söderskogs nationalparks läge i Skåne
Dalby Söderskogs nationalparks läge i Skåne
Dalby Söderskogs nationalparks läge i Skåne

Dalby Söderskog är en nationalpark nära västra utkanten av tätorten Dalby, cirka 10 km öster om Lund i Skåne. Parken är 36 hektar och består av ädellövskog. Norr om nationalparken ligger naturreservatet Dalby Norreskog. Hela området går under det gemensamma namnet Dalby hage.

Historia

Parken skapades 1918. Då trodde man att skogen var en rest av ursprunglig urskog, men området har tidigare varit ängsmark med ett glest bestånd av ekar. När man slutade med skogsavverkningen började alm, ask och bok dominera. Almarna har nu drabbats av almsjukan och håller på att försvinna från området. Parken är omgiven av en jordvall, som kan vara rester av en fornborg.

Flora

Marken består av kalksten och krita, vilket ger en rik växtlighet. Det finns en mångfald av vårblommor, främst ett täcke av vitsippor, gulsippor, hålnunneört, smånunneört och sloknunneört. Även orkiden Sankt Pers nycklar är talrik, främst i östra delen av området. Man kan också hitta orkiden nästrot. På sensommaren är skogsbingel mycket talrik. Även långsvingel, skogsskräppa, och stor häxört är talrika. Andra växter som förekommer är skogsknipprot, skogsstarr, hässleklocka, stinksyska, bergdunört, skärmstarr och grendunört. Det finns även gott om ovanliga kryptogamer i parken. Antalet arter av mossor har dock minskat på senare tid på grund av luftföroreningar och på grund av att almarna har dött i almsjukan. Man kan dock fortfarande hitta till exempel baronmossor (Anomodon) och platt fjädermossa (Neckera complanata). Bland sällsynta lavar kan nämnas brun lundlav, stor sönderfallslav, askvårtlav, liten lundlav, stiftklotterlav, stor knopplav, klosterlav, blek kraterlav, olivklotterlav, rikfruktig blemlav, bokvårtlav och grå skärelav. Man kan även hitta ovanliga svampar.

Bilder

Källor

  • Floran i Skåne. Lunds botaniska förening. Vegetation och utflyktsmål. 2003. ISBN 91-971021-4-8.

Se även

Externa länkar