Hoppa till innehållet

Gnesta: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Gnestakommun (Diskussion | Bidrag)
Ingen redigeringssammanfattning
Gnestakommun (Diskussion | Bidrag)
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 10: Rad 10:


'''Gnesta''' är en [[tätort]] ([[Köping (samhällsbildning)|köping]]) i [[Sörmland]]. Orten är huvudsakligen belägen i [[Gnesta kommun]]. Den del som ligger öster om ''Sigtunaån'' ligger dock i [[Södertälje kommun]]. Gnesta är [[centralort]] i Gnesta kommun och är belägen mellan [[Södertälje]] och [[Nyköping]], längs den [[Västra stambanan]].
'''Gnesta''' är en [[tätort]] ([[Köping (samhällsbildning)|köping]]) i [[Sörmland]]. Orten är huvudsakligen belägen i [[Gnesta kommun]]. Den del som ligger öster om ''Sigtunaån'' ligger dock i [[Södertälje kommun]]. Gnesta är [[centralort]] i Gnesta kommun och är belägen mellan [[Södertälje]] och [[Nyköping]], längs den [[Västra stambanan]].

Gnesta kommun har fyra tätorter; '''Gnesta''', '''Björnlunda''', '''Laxne''' och '''Stjärnhov'''.

'''Gnesta''' är centralort i [http://www.gnesta.se/ Gnesta kommun]. Här bor cirka 5 200 personer. Tätorten ligger alldeles vid länsgränsen till Stockholms län.
Gnesta präglas starkt av sin historia som stationssamhälle och stationshuset från 1907 tillsammans med det vackra Stora torget utgör centrum i samhället.

'''Björnlunda''' ligger en mil väster om Gnesta invid Kyrksjön. Det omgivande landskapet är kuperat och består av omväxlande odlings- och skogsbygd.
[http://www.bjornlunda.com/ Björnlunda] har ca 760 boende och i den omgivande glesbygden bor nästan 640 personer. Björnlunda domineras av både äldre och nyare villor.

'''Laxne''' är vackert beläget vid den långsmala sjön Klemmingen cirka 17 km norr om Gnesta. I [http://www.akersbergslag.net/ Laxne] bor drygt 140 personer på helårsbasis och på sommaren ökar invånarantalet tack vare alla sommarstugor.
Sjön Klemmingen inbjuder till bad och båtturer. Under sommarhalvåret får Laxne mängder av tillfälliga besökare, inte minst kanotister. Vinterhelger passerar friluftsfolk på långfärdsskridskons "Riksetta".

'''Stjärnhov''' ligger cirka två mil västerut från Gnesta. [http://www.stjarnhov.nu/ Stjärnhov] har drygt 570 i tätorten och nästan 440 personer på landsbygden. Stjärnhov ligger vid Natens strand, från Naten leder Natängsån, en slingrande å helt överväxt av träd, ut till Båven, där det går att hitta en egen strand för en dag.


===Bakgrund===
===Bakgrund===

Versionen från 11 december 2007 kl. 09.44

Gnesta
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Sörmlands- och Stockholms län
Kommun Gnesta och Södertälje kommun
Area 377 hektar
Varav 23 i Södertälje kommun hektar (2005)
Folkmängd 5 208
Varav76iSödertäljekommun (2005)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2711798
Wikimedia Commons: Gnesta

Gnesta är en ung kommun i hjärtat av den sörmländska kulturbygden. Vintertid bor här drygt 10.000 personer. Sommartid är vi många, många fler tack vare alla fritidshus. Du når oss med pendeltåg från Stockholm på en timme. Med regionaltåget tar det bara en dryg halvtimme och du har även förbindelse mot Linköping, Göteborg och Örebro.

Vi har också nära till Nyköping med Skavsta flygplats.

Gnesta kommun är en utpräglad småföretagarort med drygt 950 registrerade företag. Många av dem är lantbruk vilka, tillsammans med alla våra sjöar (180 stycken), lägger grunden för vårt vackra, mångskiftande naturlandskap.

I Gnesta finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter i en frisk och omväxlande miljö. Den sköna naturen bjuder på äventyr för alla intressen, åldrar och säsonger.

Gnesta är en tätort (köping) i Sörmland. Orten är huvudsakligen belägen i Gnesta kommun. Den del som ligger öster om Sigtunaån ligger dock i Södertälje kommun. Gnesta är centralort i Gnesta kommun och är belägen mellan Södertälje och Nyköping, längs den Västra stambanan.

Gnesta kommun har fyra tätorter; Gnesta, Björnlunda, Laxne och Stjärnhov.

Gnesta är centralort i Gnesta kommun. Här bor cirka 5 200 personer. Tätorten ligger alldeles vid länsgränsen till Stockholms län. Gnesta präglas starkt av sin historia som stationssamhälle och stationshuset från 1907 tillsammans med det vackra Stora torget utgör centrum i samhället.

Björnlunda ligger en mil väster om Gnesta invid Kyrksjön. Det omgivande landskapet är kuperat och består av omväxlande odlings- och skogsbygd. Björnlunda har ca 760 boende och i den omgivande glesbygden bor nästan 640 personer. Björnlunda domineras av både äldre och nyare villor.

Laxne är vackert beläget vid den långsmala sjön Klemmingen cirka 17 km norr om Gnesta. I Laxne bor drygt 140 personer på helårsbasis och på sommaren ökar invånarantalet tack vare alla sommarstugor. Sjön Klemmingen inbjuder till bad och båtturer. Under sommarhalvåret får Laxne mängder av tillfälliga besökare, inte minst kanotister. Vinterhelger passerar friluftsfolk på långfärdsskridskons "Riksetta".

Stjärnhov ligger cirka två mil västerut från Gnesta. Stjärnhov har drygt 570 i tätorten och nästan 440 personer på landsbygden. Stjärnhov ligger vid Natens strand, från Naten leder Natängsån, en slingrande å helt överväxt av träd, ut till Båven, där det går att hitta en egen strand för en dag.

Bakgrund

Det moderna Gnesta uppstod som stationssamhälle i samband med att järnvägen byggdes. Namnet kommer från den by på vars mark stationshuset uppfördes. Byn omnämns första gången 1383, men var sannolikt då sedan länge etablerad.

Gnesta kanske är mest känd för att ha gett sitt namn år Gnestamodellen. Det var Adolf W. Edelsvärd, då chefsarkitekt på SJ, som tidigt insåg vikten av att även de mindre stationshusen längs banorna "äro tilltagna med rymliga dimensioner och utförda på ett sätt, som både hvad varaktigheten och prydligheten beträffar synes fullt tillfredställande". Han hade dock en ram att hålla sig inom, som föreskrev att "stationshusen skulle utföras små, billiga och tillbyggbara och i material som fanns att tillgå på orten".

Järnvägsstationen i Gnesta

Samhälle och service

Gnesta har stor utpendling, främst till Södertälje - men delvis även till Nyköping och Stockholm. Anledningen till att utpendlingen till Södertälje är större, bortsett ifrån att Nyköping är mindre till invånarantalet, kan bero på att Gnesta har en förbindelse med Södertälje via Stockholms pendeltåg. En del pendlar också till Stockholm, vilket tar en timme med pendeltåg. Byte sker då i Södertälje hamn. Regionaltåg mellan Stockholm och Hallsberg (den så kallade Sörmlandspilen) stannar i Gnesta sedan augusti 2007. I anslutning till järnvägen ligger även ortens busstation.

Igenom Gnesta går Riksväg 57, mellan Södertälje och Katrineholm. Eftersom vägen i princip löper längsmed stambanan kallas den ibland för Stambanevägen. Från orten går även Länsväg 224 söderut mot Nyköping.

Kulturella referenser

Musikern Rune Gnestadius, mer känd som Gnesta-Kalle, är född i Gnesta och antog år 1960 efternamnet Gnestadius med anknytning till orten.

Pressbyråkiosken i Gnesta är också ombesjungen i den kända sången Husvagn av Galenskaparna.

Externa länkar