Đ

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om Đđ (d med streck). För Ðð (eð), se Ð. För Ɖɖ (afrikanskt d), se Ɖ.
Đđ Đđ

Đ (gemenform: đ) är en latinsk bokstav som bildats från ett D med ett horisontellt streck genom sig. Den är bildad på ett liknande sätt som ð men med den skillnaden att ð bildats från en medeltida rundad variant av bokstaven d. I gemenform går strecket för det mesta genom bokstavens överhäng men det finns också exempel där den går mitt genom ansvällningen, det vill säga genom den tjockaste delen av bokstavens "kropp".

Då đ av tekniska skäl inte finns tillgänglig kan den ersättas med ð. På motsvarande sätt kunde ð ersättas med đ i äldre texter skrivna på skrivmaskin genom att skrivmaskinen backades och ett bindestreck skrevs ovan på d:et. Det är inte riktigt korrekt men görs i nödfall, ungefär som att blanda ã och ä.

Bokstaven används i samiska, kroatiska och vietnamesiska.

Uttal[redigera | redigera wikitext]

Datorer[redigera | redigera wikitext]

Đ och đ stöds av Unicode, liksom alla tecken som används i existerande språk. Đ har där koden 110(hex) dvs nr 272 decimalt, och đ har koden 111(hex) dvs nr 273 decimalt. Tecknet kan fås fram med särskild programvara, till exempel "Teckenuppsättning" i Windows, som finns i Start-Program-Tillbehör-Systemverktyg. Även Microsoft Word har en liknande funktion, meny Infoga-Symbol.

I Windows kan man välja tangentbordsinställningen "svenska med samiska". Då finns Đ och đ som AltGr+skift+D och AltGr+D.

Đ och đ finns inte i teckenuppsättningen Latin-1 ("västeuropeiskt") och kan inte lagras i textfiler eller HTML-filer som använder denna kodning, utan man måste lagra filen i Unicode.

Đ och đ finns i teckenuppsättningen Latin-2 ("centraleuropeiskt"), som stöder de flesta språk i Centraleuropa med latinskt alfabet, inklusive kroatiska. Däremot inte samiska och vietnamesiska som behöver egna teckenuppsättningar om inte Unicode används.