Et-tecken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
&
Varianter av et-tecknet
Et-tecken i normal stil till vänster, samt en variant i kursiv stil till höger

Et-tecken (&), även kallat och-tecken (eller ampersand i engelskan)[1], är en ligatur för bokstäverna "e" och "t" i det latinska ordet et, 'och'. Jämför et cetera, som förkortas "etc".

Idag används tecknet i betydelsen "och", främst i firma- och företagsnamn, i titlar för tidningar och böcker, samt i källförteckningar, där flera författare har författat eller redigerat en och samma publikation:

  • Företaget Ekström & Son
  • Tidningen Kalle Anka & C:o ges ut varje vecka
  • Herring, Edward, Whitehouse, Ruth D & Wilkins, John B. 1990. Papers of the fourth Conference of Italian Archaeology. London, Storbritannien.

I äldre litteratur kan man ofta se användandet av et-tecknet, såsom "&c" istället för "etc", men i modern löpande text rekommenderas användandet av "och" eller "samt" istället för et-tecken.[2]

Et-tecken och informationsteknik[redigera | redigera wikitext]

I HTML används ofta et-tecken – följt av en bokstavskombination, och sedan avslutat med semikolon – för att inleda koder som genererar särskilda tecken på bildskärmar. Som exempel kan nämnas α för α (gement alfa), − för − (minustecken) och – för – (kort tankstreck).

Unicode-koden för et-tecknet är U+0026 (ampersand), medan HTML-koden är & eller &.

I it-sammanhang och programmering kan tecknet användas som en operator för logisk konjunktion, ibland i formen && för att markera selektiv evaluering. I programmeringsspråket C kan tecknet användas framför en variabel för att få variabelns minnesadress. I Excel-formler används det för att konkatenera två värden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”et-tecken”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/et-tecken. Läst 3 juli 2018. 
  2. ^ ”Frågelådan - Institutet för språk och folkminnen” (på sv). www.sprakochfolkminnen.se. http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html. Läst 30 mars 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]