Bosniska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bosniska
bosanski / босански
Uttal[ˈbɔsanskiː]
Talas iFlag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnien-Hercegovina
Flag of Montenegro.svg Montenegro
Flag of Kosovo.svg Kosovo
Flag of Serbia.svg Serbien
Flag of Croatia.svg Kroatien
Flag of the United States.svg USA
Flag of Germany.svg Tyskland
Flag of France.svg Frankrike
RegionSydeuropa
Antal talare1,3 miljoner
SpråkfamiljIndoeuropeiskt
Latinska alfabetet och Kyrilliska alfabetet
Officiell status
Officiellt språk iFlag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnien-Hercegovina
Flag of Serbia.svg Serbien
Flag of Kosovo.svg Kosovo
Flag of Montenegro.svg Montenegro
SpråkmyndighetOfficiell myndighet i Sarajevo
Språkkoder
ISO 639-1bs
ISO 639-2bos
ISO 639-3bos
SILBOS

Bosniska (bosanski, med kyrillisk skrift босански) är ett sydvästslaviskt språk talat av bosniaker huvudsakligen i Bosnien-Hercegovina där det är officiellt språk. Antalet talare uppskattas till 2,9 miljoner (2020) i det landet.[1] Övriga länder, där bosniska talas som minoritetsspråk, (första- eller andraspråk), är Kroatien, Kosovo, Nordmakedonien, Montenegro och Serbien.[2] Totalt antal bosniskspråkiga är cirka 3 miljoner (2020).[1] Bosniska liknar i mycket hög grad serbiska och kroatiska, och åtminstone tidigare under ex-Jugoslaviens tid betraktades alla tre som varianter av ett och samma språk under det kontroversiella samlingsnamnet "serbokroatiska". Bosniska skrivs idag både med ett modifierat latinskt alfabet lokalt känt som gajevica och även kyrilliska, men där det latinska alfabetet är mer dominerande. Båda alfabeten är dock officiella inom landet.

Besläktade språk[redigera | redigera wikitext]

Det bosniska skriftspråket bygger liksom serbiskan och kroatiskan på den sydslaviska štokaviska dialekten. I det kommunistiska Jugoslavien agerade man på politisk nivå för att minimera skillnaderna mellan de former av štokaviskan och närbesläktade dialekter som talades i Bosnien, Kroatien, Serbien och Montenegro. Efter Jugoslaviens sönderfall har man åter, inte minst av politiska skäl, framhävt olikheterna, vilka tidigare varit förbjudna i officiellt språkbruk. För utomstående kan bosniska, kroatiska och serbiska tyckas låta identiska. Förutom alfabetet skiljer sig emellertid bosniskan från kroatiska och serbiska i ordförråd, grammatik och prosodi (satsmelodi). Influensen av orientaliska ord är också anmärkningsvärt mycket större i det bosniska språket (cirka 12 000 ord).

Alfabet[redigera | redigera wikitext]

En vägskylt i Bosnien och Hercegovina på både det latinska och kyrilliska alfabetet.

Även under äldre medeltiden skrev man på både det latinska och kyrilliska alfabetet i Bosnien, dock är den äldre kyrilliska versionen av bosniska utdöd och den kyrilliska skriften som används idag är samma alfabet som i serbiskan. Den kyrilliska skriftvarianten som användes i området har flera namn men kallas vanligtvis för bosančica vilken var använt i en av regionens äldsta diplomatiska dokumentet Kulin Bans charter [1]. Skriften uppkom någon gång kring 1000-talet. Under den osmanska perioden använde muslimerna i Bosnien-Hercegovina en variant av det arabiska alfabetet, vilken kallas arebica. Den äldsta bevarade bosniska ordboken är skriven av Muhamed Hevaji Uskufi och är daterad till år 1631.

De moderna bosniska alfabeten:

Latinska Kyrilliska
A a А а
B b Б б
V v В в
G g Г г
D d Д д
Đ đ Ђ ђ
E e Е е
Ž ž Ж ж
Z z З з
I i И и
J j Ј ј
K k К к
L l Л л
Lj lj Љ љ
M m М м
Latinska Kyrilliska
N n Н н
Nj nj Њ њ
O o О о
P p П п
R r Р р
S s С с
T t Т т
Ć ć Ћ ћ
U u У у
F f Ф ф
H h Х х
C c Ц ц
Č č Ч ч
Dž dž Џ џ
Š š Ш ш

Grammatik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bosnisk grammatik

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”3 most spoken languages of Bosnia and Herzegovina” (på engelska). tilti Multilingual. 25 juni 2020. https://www.tilti.co.uk/bosnia-and-herzegovina-languages/. Läst 6 september 2022. 
  2. ^ ”Bosnian Speaking Countries” (på engelska). languagecomparison.com. https://www.languagecomparison.com/en/bosnian-speaking-countries/model-68-3. Läst 6 september 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]