Šestine-paraply

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dolac-marknaden i centrala Zagreb år 2011. Marknadens traditionella parasoll har samma färger som Šestine-paraplyerna.

Šestine-paraply (kroatiska: Šestinski kišobran) är en typ av paraply och traditionellt hantverk med ursprung från Zagreb i Kroatien. Paraplyets historia härrör från mitten av 1700-talet.[1] Det var ursprungligen en accessoar för bärare av den lokala folkdräkten i Šestine,[1] ett samhälle som idag ingår i stadsdelen Podsljeme och ligger i stadens norra del. Paraplyet (liksom dess färgkombinationer) används idag i kulturella, marknadsföringsmässiga och turistiska sammanhang och är en av Zagrebs mest framträdande symboler.

De ursprungliga paraplyerna karaktäriserades av röda kapell i bomull med multifärgade horisontella streck längs kanterna, tjocka skaft och handtag av naturligt krokig kastanj.[1] Repliker och varianter tillverkade i annat material och utförande är idag vanligt förekommande, inte minst i turistsammanhang då de säljs som souvenirer.

Den traditionella tillverkningen av Šestine-paraplyer i Cerovečki finns med på det kroatiska kulturministeriets lista över Kroatiens skyddade immateriella kulturarv.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Kisobrani-cerovecki.hr Arkiverad 1 maj 2015 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  2. ^ Min-kulture.hr - Kroatiska kulturministeriets officiella webbplats (kroatiska)