Hoppa till innehållet

Sankta Katarinas kyrka, Zagreb

Sankta Katarinas kyrka
Kyrka
Sankta Katarinas kyrka 2007.
Sankta Katarinas kyrka 2007.
Land Kroatien Kroatien
Stift Zagrebs ärkestift
Läge Zagreb
Religion Romersk-katolska kyrkan
Uppförd 1620-1632

Sankta Katarinas kyrka (kroatiska: Crkva svete Katarine) är en kyrka i Zagreb, Kroatien. Kyrkan som ligger i Zagrebs historiska kärna, Övre staden, uppfördes 1620-1632[1] och bär stildrag från barocken. Den anses vara en av de vackrare kyrkorna i Zagreb och en av stadens sevärdheter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sankta Katarinas kyrka uppfördes 1620-1632 av jesuiterna. De uppförde kyrkan på platsen för en tidigare kyrka som hade uppförts av dominikanerna1300-talet. Ett kloster uppfördes i anslutning till kyrkan. Det tidigare klostret rymmer idag Galleriet Klovićpalatset (Galerija Klovićevi dvori).

Kyrkan har eldhärjats vid två tillfällen, 1645 och 1674. Vid dessa tillfällen skadades dess interiör. Lokala adelsmän som bidrog till restaurationen belönades med att deras släktvapen fick exponeras i kyrkan och hade äran att bli begravda i kyrkan.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Både kyrkans exteriör och interiör bär stildrag från barocken som vid kyrkans uppförande var den dominerande stilen i Europa. Flera skulptörer och konstnärer har lämnat sina avtryck i kyrkan, däribland Antonio Quadrio, Franc Jelovšek, Francesco Robba och Hermann Bollé.

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Sankta Katarinas kyrka är en enskeppig kyrka med vit fasad. Den har en portal, fyra nischer med skulpturer samt sex tydligt markerade pilastrar.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkans interiör omfattar bland annat stuckrelieferna Scener ur S:ta Katarinas liv i takets medaljong av den slovenske konstnären Franc Jelovšek (1700-1764) och Ignatiusaltaret av den venetianske konstnären Francesco Robba (1729-1776).


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]