Hoppa till innehållet

Sankta Marias kyrka, Zagreb

Sankta Marias kyrka
Kyrka
Sankta Maria-kyrkans klocktorn 2010.
Sankta Maria-kyrkans klocktorn 2010.
Land Kroatien Kroatien
Stift Zagrebs ärkestift
Läge Zagreb
Religion Romersk-katolska kyrkan
Uppförd 1300-talet[1]
Östra ingången.
Barock kyrktorn bredvid tornet i Zagrebs katedral.

Sankta Marias kyrka (kroatiska: Crkva svete Marije) är en romersk-katolsk kyrka i Zagreb i Kroatien. Kyrkan ligger vid Dolac i stadens historiska kärna och uppfördes ursprungligen på 1300-talet.[1] Dess nuvarande utseende är från tillbyggnader på 1700- och 1800-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sankta Marias kyrka var ursprungligen ett klosterkapell. Kapellet omnämndes redan på 1300-talet som tillhörande cistercienserna. I början av 1500-talet upplöstes Cisterciensorden och Sankta Marias kyrka blev då stiftskyrka. Kyrkan skadades inte nämnvärt i jordbävningen 1880 och kom därmed att delvis ersätta Zagrebs domkyrka som var stängd under tiden då den reparerades.[1]

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan bär stildrag från nygotiken och barocken. Klostret som låg i anslutning till kyrkan är rivet och den omges numera av moderna byggnader som tillkommit efter 1925 då kvarteret Dolac rekonstruerades.[1]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Den västra ingången är från 1700-talet men det är främst den östra ingången med en portal i barockstil som används som entré.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkans huvudaltare tillverkat i marmor samt skulpturerna föreställande sankt Petrus och Paulus med änglar sattes in i kyrkan 1768.[1] Freskerna bakom altaret är målade av de slovenska målarna Franc och Krištof Jelovšek. De fyra mindre altarna är från 1772-1773[1] och är utsmyckade med marmorskulpturer föreställande olika helgon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Zagrebs turistförening - Officiell webbplats (kroatiska)