Hoppa till innehållet

Sankt Franciskus kloster och kyrka, Zagreb

Från Wikipedia
Sankt Franciskus kloster och kyrka
Kloster och klosterkyrka
Sankt Franciskus kloster och kyrka år 2008.
Sankt Franciskus kloster och kyrka år 2008.
Land Kroatien Kroatien
Stift Zagrebs ärkestift
Läge Zagreb
Religion Romersk-katolska kyrkan
Uppförd 1200-talet
Klosterkorridoren år 2008.
Klosterkorridoren år 2008.
Klosterkorridoren år 2008.

Sankt Franciskus kloster och kyrka (kroatiska: Samostan i crkva svetog Franje) är ett romersk-katolskt kloster och klosterkyrka i Zagreb i Kroatien. Franciskanerklostret och dess kyrka, beläget i Kaptol i Zagrebs historiska stadskärna, är säte för Sankt Kyrillos och Methodios kroatiska franciskanska provins. Klostret är ett av de äldsta i Kroatien[1] och klosterkyrkan är en av stadens sevärdheter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sedan de tatariska räderna mot Zagreb upphört i mitten av 1200-talet lät franciskanerna uppföra en kyrka i gotisk stil.[1] Franciskanerklostret tros ha tillkommit under samma period.

1529 skadades klostret i de inbördes stridigheter som stod mellan anhängare till den habsburgska kejsaren Ferdinand I och den ungerska kungen Johan Zápolya.[1] Sedan klostret återuppbyggts och renoverats återvände franciskanerna men övergav det 1560 med anledning av det lilla antalet munkar som bodde i det.

Under ledning av Franjo Drašković återvände franciskanerna 1607. 1607-1620 renoverades klosterkyrkan men både den och klostret skadades svårt i branden 1645. Under Elizabeta Muskon-Erdődys försorg renoverades kyrkan 1649[1] och fick då karaktäristiska stildrag från barocken.

I den stora jordbävningen 1880 skadades byggnaderna ånyo och Hermann Bollé fick i uppdrag att restaurera kyrkan som då fick en nygotisk prägel. 1885 restes kyrktornet och 1896-1902 restaurerades den övriga kyrkobyggnaden.[1]

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Högaltaret i den enskeppiga klosterkyrkan har en målning av sankt Franciskus utförd av Celestin Medović. I kyrkan finns även sidoaltare i nygotisk stil. Kyrkans fönster i klara färger är målade av Ivo Dulčić.[2]

I klostret finns Franciskuskapellet med stuck och barockmålningar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Sankt Kyrillos och Methodios kroatiska franciskanska provins - Officiell webbplats (kroatiska)
  2. ^ Zagreb-touristinfo.hr - Zagrebs turistförening (engelska)