Hoppa till innehållet

Zagrebs ringled

Från Wikipedia
Zagrebs ringled
Basfakta
LandKroatien
Del avE59, E65, E70, E71
Längd48,9 km
Beläggningasfalt
Antal filer4
Geografiska fakta

Zagrebs ringled
Börjar iZaprešić
ViaJankomir, Lučko, Buzin, Velika Kosnica, Ivanja Reka, Kraljevečki Novaki, Popovec Šašinovečki
Slutar iSveta Helena (48,9 km)

Zagrebs ringled (kroatiska: Zagrebačka zaobilaznica/obilaznica eller Zaobilaznica/Obilaznica Zagreba) är en u-formad ringled av motorvägar som går i en halvcirkel kring Zagreb i Kroatien. Den fyrfiliga och 48,9 kilometer långa ringleden löper från den nordvästra förorten Zaprešić i en båge söder om Zagreb till den nordöstra förorten Sveta Helena. Vid två platser korsar den floden Sava.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Åren 1977–1979 anlades den 10,5 km långa sträckan Jankomir – Lučko – Buzin och den 7 km långa sträckan Kosnica – Ivanja Reka.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Zagrebs ringled betecknas inte som en separat motorväg med distinkt motorvägsnummer. Istället består den av sektioner tillhörande tre olika motorvägsleder som möts vid Zagreb och tillsammans bildar en halvcirkelformad ringled kring huvudstaden. De tre motorvägssektionerna som utgör ringleden är:

Motorväg Sträckning Längd (km)
ZaprešićJankomir 8
JankomirLučkoBuzinVelika KosnicaIvanja Reka 22
Ivanja RekaKraljevečki NovakiPopovec ŠašinovečkiSveta Helena 19

Zagrebs nya ringled[redigera | redigera wikitext]

Den framtida ringledens sträckning i lila.

Som ett led i den allt mer ökande trafiken kring Zagreb planerar kroatiska myndigheter att anlägga en ny ringled omkring 20 kilometer[1] utanför den nuvarande ringleden.[2] I dessa planer finns även en nordlig länk som är tänkt att gå norr om berget Medvednica och därmed skapa en cirkelformad helhet kring huvudstaden. År 2015 hade dess konstruktion ännu inte inletts.

Tidigare fanns planer om en nordlig länk som skulle gå genom bebyggt område strax norr om Zagreb vid Medvednicas södra sluttningar och som skulle knyta samma Zaprešić och Popovec. Dessa planer övergavs sedan studier visat att det skulle bli för kostsamt med tanke på antalet tunnlar som hade behövt uppföras för dess förverkligande.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Metro-portal.hr (kroatiska)
  2. ^ Hac.hr Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. - Kroatiska motorvägar AB (kroatiska)