Hoppa till innehållet

Prästtornet

Prästtornet
Popov toranj
Prästtornet och observatoriet
Prästtornet och observatoriet
PlatsÖvre staden, Zagreb, Kroatien
Byggstart1200-talet

Prästtornet (kroatiska: Popov toranj) är ett torn i Zagreb i Kroatien. Tornet uppfördes i mitten av 1200-talet och ligger i Zagrebs historiska kärna, Gradec. Sedan 1903 är Zagrebs observatorium inhyst i dess topp.[1]

Prästtornet är ett av det gamla Zagrebs sevärdheter och tillsammans med Lotrščaktornet och Stenporten en av de sista resterna av den forna stadsmuren och försvarssystemet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tornet uppfördes i mitten av 1200-talet. Eftersom det var i biskopens ägo kom det snart att i folkmun kallas för Prästtornet. Under 1500-talets första hälft införlivades tornet i Gradecs slutna försvarssystem och dess uppgift blev att försvara den norra stadsporten. Under 1600-talet kom tornet att tjäna som skola och på 1800-talet skedde en tillbyggnad som gav tornet ytterligare en våning.

Zagrebs observatorium[redigera | redigera wikitext]

I början av 1900-talet föreslog den Kroatiska naturvetenkaplinga föreningen att ett observatorium skulle öppnas i tornets topp. Sedan Zagrebs stadsråd godkänt förslaget och bifallit anslag anpassades tornets övre våning och den 5 december 1903 öppnade Zagrebs observatorium (Zvjezdarnica Zagreb).

Observatoriets anseende växte då den tyske astronomen August Kopff i dess ära namngav en nyupptäckt asteroid till 589 Croatia.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Zagrebs turistförening – Officiell webbplats (kroatiska)
  2. ^ Observatoriets officiella webbplats (engelska)