Hoppa till innehållet

Kaptols murar

Kaptols murar
Ett torn och del av den forna stadsmuren år 2013.
PlatsKroatien Zagreb, Kroatien
TypStadsmur
Byggd1469–1473
MaterialByggnadssten
Förvaltas/ägs avZagrebs stad

Kaptols murar (kroatiska: Kaptolske zidine) är en äldre och i en mindre del bevarad stadsmur i Zagreb i Kroatien. Den uppfördes åren 1469–1473 och omgav då bosättningen Kaptol som idag, tillsammans med Gradec, utgör Zagrebs historiska stadskärna. Av den forna stadsmuren finns idag den nordvästra delen kvar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kaptols murar uppfördes i sten på 1400-talet och ersatte tidigare försvarsverk bestående av palissader. Stadsmurens syfte var att försvara bosättningen från de i sydöst framryckande osmanerna. De muslimska osmanerna hade år 1463 intagit merparten av Bosnien och införlivat riket i sina domäner. Den 30 september 1491 trängde de in i Turopolje söder om Kaptol.[1] Av rädsla för ett förestående angrepp lät Zagrebs dåvarande biskop åren 1512–1520[1] uppföra en separat mur med torn kring Zagrebs katedral.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Den L-formade delen som finns kvar av muren löper mellan Opatovinaparken och Tkalčić-gatan. Biskop Duhs trappor (Stube biskupa Duha) förbinder genom en öppning i muren Kaptol med Tkalčić-gatan. I Opatovinaparkens en hörn finns murens bäst bevarade objekt, det kulturmärkta Prišlintornet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Zagrebs stadsmuseum Arkiverad 23 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. (kroatiska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]