Kaptols murar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaptols murar
20130609 Zagreb 019.jpg
Ett torn och del av den forna stadsmuren år 2013.
PlatsKroatien Zagreb, Kroatien
TypStadsmur
Byggd1469–1473
MaterialByggnadssten
Förvaltas/ägs avZagrebs stad

Kaptols murar (kroatiska: Kaptolske zidine) är en äldre och i en mindre del bevarad stadsmur i Zagreb i Kroatien. Den uppfördes åren 1469–1473 och omgav då bosättningen Kaptol som idag, tillsammans med Gradec, utgör Zagrebs historiska stadskärna. Av den forna stadsmuren finns idag den nordvästra delen kvar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kaptols murar uppfördes i sten på 1400-talet och ersatte tidigare försvarsverk bestående av palissader. Stadsmurens syfte var att försvara bosättningen från de i sydöst framryckande osmanerna. De muslimska osmanerna hade år 1463 intagit merparten av Bosnien och införlivat riket i sina domäner. Den 30 september 1491 trängde de in i Turopolje söder om Kaptol.[1] Av rädsla för ett förestående angrepp lät Zagrebs dåvarande biskop åren 1512–1520[1] uppföra en separat mur med torn kring Zagrebs katedral.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Den L-formade delen som finns kvar av muren löper mellan Opatovinaparken och Tkalčić-gatan. Biskop Duhs trappor (Stube biskupa Duha) förbinder genom en öppning i muren Kaptol med Tkalčić-gatan. I Opatovinaparkens en hörn finns murens bäst bevarade objekt, det kulturmärkta Prišlintornet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Zagrebs stadsmuseum Arkiverad 23 september 2015 hämtat från the Wayback Machine. (kroatiska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]