Hoppa till innehållet

Strossmayers gamla mästarnas galleri

Strossmayers gamla mästarnas galleri
Strossmayerova galerija starih majstora
Porträtt av Madame Julliette Recamier, en målning av Antoine-Jean Gros.
Information
Typ av museumKonstmuseum
PlatsAugust Šenoa-området
Etablerat9 november 1884[1]
Etablerat avJosip Juraj Strossmayer[1]
MuseichefBorivoj Popovčak[2]
Webbplats
Officiell webbplats

Strossmayers gamla mästarnas galleri (kroatiska: Strossmayerova galerija starih majstora) är ett konstmuseum i Zagreb i Kroatien. Det etablerades år 1884 av den romersk-katolske biskopen Josip Juraj Strossmayer.[1] Samlingarna består av verk som företräder europeiska konstskolor och konstriktningar från 1300–1800-talet.[2] Bland de utställda målningarna finns verk av bland annat italienska, tyska, flamländska och franska mästare.[1] Förutom alla målningar finns även Baškatavlan i museets innehav.

Konstmuseet är inhyst på andra våningen i Akademipalatset, samma byggnad som Kroatiska konst- och vetenskapsakademien, i Nedre staden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Museet etablerades den 9 november 1884 av Đakovos biskop Josip Juraj Strossmayer, som under flera år samlat inhemska och internationella konstverk från 1400-talet och framåt.[1] År 1868 bestämde han sig för att donera sin samling till det kroatiska folket och överlåta det till akademien. Vid invigningen av museet bestod samlingen av 256 konstverk.[1] Den har därefter utvidgats och berikats med nya förvärv och donationer från ett brett spektrum av filantroper, däribland Ivan Ružić, Marquis Etienne de Piennes, Ante Topić Mimara och Zlatko Baloković.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]