Hoppa till innehållet

Botaniska trädgården, Zagreb

En damm i Botaniska trädgården.
Utställningspaviljongen.
Växthus.

Botaniska trädgården (kroatiska: Botanički vrt) är en kultur- och naturminnesskyddad botanisk trädgård i Zagreb i Kroatien. Botaniska trädgården anlades 1889 och utgör den södra delen av Lenuzzis hästsko. Den ligger i Nedre staden i de centrala delarna av Zagreb. I trädgården som täcker en yta på 4,7 ha[1] finns omkring 10 000 växtarter.

Sedan 1946 drivs trädgården av den Naturvetenskapliga fakulteten (Prirodoslovno-matematički fakultet) vid Zagrebs universitet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Behovet av att anlägga en botanisk trädgård i Zagreb framlades 1876 av Stjepan Spevec, dåvarande rektor vid Zagrebs universitet. 1889[1] fick professorn i botanik Antun Heinz i uppdrag av den Kungliga nationalregeringen att utarbeta en skiss och plan över en botanisk trädgård. Planen utarbetades i nära samarbete med trädgårdsmästaren Viteslav Durchanek. Det praktiska arbetet och anläggningen av trädgården startade 1890 med uppförandet av trädgårdsmästarens hus (idag verksamhetschefens byggnad). 1891 påbörjades de första markarbetena och 1892[1] gjordes den första planteringen.

Trädgårdsplan och flora[redigera | redigera wikitext]

Botaniska trädgården upptas till största del av arboretum med buskar och träd från olika delar av världen utvecklade och planterade i engelsk stil. I den västra delen av trädgården, vid växthusen, finns parterrer med dekorativa örtväxter och rosor planterade i fransk stil som kännetecknas av strikta geometriska linjer. Inhemska växter och växtarter som företräder Kroatiens flora odlas i grupper och är planterade med hänsyn till deras växtgeografi. Här odlas bland annat Kroatisk iris som är landets nationalblomma. Tropiska och subtropiska växter odlas i växthusen och sumpväxter odlas i de konstgjorda dammarna. I de systematiska fälten i trädgårdens sydöstra del odlas växter avsedda för universitetsföreläsningar och utbildning av studenter.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Botaniska trädgården i Zagreb – officiell webbplats (engelska)