Akutbilar i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se akutbil för akutbilar internationellt.
Akutbil i Stockholm
Akutbil i Stockholm
Ambulans, akutbil och brandförsvar vid Ulvsundavägen i Stockholm 2009

En akutbil är i Sverige en personbil registrerad som ett utryckningsfordon som samarbetar med ambulansen och rycker ut vid större olyckor, svåra fall med mera. Akutbilens bemanning varierar mellan landstingen. I Stockholm är den bemannad med en anestesisköterska och en ambulanssjukvårdare. På andra håll medföljer även narkosläkare. Den transporterar inga patienter utan är enbart till för att kunna påbörja livräddande verksamhet så tidigt som möjligt.

Personalkrav[redigera | redigera wikitext]

Anestesisköterskan[redigera | redigera wikitext]

Anestesisjuksköterskan skall vara legitimerad sjuksköterska med påbyggnadsutbildning inom anestesisjukvård och med minst tre års erfarenhet inom sin specialitet. Personen skall ha genomgått av CAK (Centrala avdelningen för Ambulanssjukvård och Katastrofmedicinsk planering) godkänd introduktionsutbildning med godkänt resultat. Anestesisjuksköterskan bör vidare ha yrkeserfarenhet av barn- och neuroanestesi, akutmottagning och IVA samt av ambulanssjukvård. Önskvärt är även prehospital akutsjukvårdsutbildning.

Anestesisjuksköterskan skall, på eget ansvar och/eller efter delegering/ordination enligt generella direktiv av ansvarig läkare, kunna utföra följande uppgifter:

Dessutom skall anestesisjuksköterskan kunna behandla andra förekommande akuta livshotande tillstånd med den utrustning och de farmaka som finns angivna i gällande läkemedelslista.

Akutläkarbil[redigera | redigera wikitext]

Akutläkarbil i Stockholm

Akutläkarbil är en sorts akutbil som rullar i Stockholm sedan hösten 2008. Läkaren som tidigare flög i ambulanshelikoptern i Stockholm sitter nu istället i denna bil.

PHAT eller prehospitalt akutteam kallas motsvarande "läkare med chaufför" team som introducerats i Region Skåne 2005 och sedan avvecklades 2008.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]