Anders Öjebo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Öjebo
Född10 mars 1966 (52 år)
Göteborg, Sverige Sverige
Aktiva år1989-
MakaSofia Caiman
Betydande roller
Musse Pigg
Darkwing Duck
Timon
Jago
Grodan Kermit
Casey Jones (2003 års Turtles)
IMDb

Anders Öjebo är en svensk röstskådespelare. Han föddes den 10 mars 1966 i Göteborg, men är uppvuxen i Karlskoga.

Han har spelat både Judas i musikalen Jesus Christ Superstar liksom herr Padda i Det susar i säven, vilka båda visades i Karlstad. Som 25-åring fick han fast anställning på KM Studio i sin hemstad. Han arbetade från början där som ljudtekniker, men fick av en slump chansen att göra en mindre roll. Sedan början av 90-talet har han gjort den svenska rösten till Musse Pigg. Han har även lånat ut sin röst till flera Disney-produktioner som Casey Junior/Lilla Tåget i Dumbo, Peter Pan i Peter Pan, Drake Mallard/Darkwing Duck i Darkwing Duck, Pongo i Pongo och de 101 dalmatinerna, Banzai i Lejonkungen, Jago i Aladdin, Vildkatt i Luftens hjältar och PJ i Långbens galna gäng.

Som ung var Anders Öjebo med i det mindre dansbandet Scandinavians och har sjungit ett stort antal vinjetter i Disneyserier som "Duck Tales", "Darkwing Duck", "Luftens hjältar", "Långbens galna gäng", "Quack Pack" och "Timon och Pumbaa". Likaså sjöng Anders vinjetten till Disneydags/Disneyklubben, 1991.

När Peter Rangmar, Timon i Lejonkungen, avled i cancer 24 maj 1997 var det Anders Öjebo som axlade hans mantel och spelade Timon i både Lejonkungen II - Simbas skatt, och i den tecknade serien Timon och Pumbaa. I Lejonkungen 3: Hakuna Matata var det dock Per Fritzell som spelade Timon. Öjebo hördes under en tid på Disney Channel.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2005 Skönheten och odjuret
Alan Menken, Howard Ashman och Tim Rice
Hans Berndtsson Göta Lejon[1]
2010 Farbror Julius Karlsson på taket smyger igen
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Oscarsteatern[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bo Löfvendahl (28 december 2005). ”Ljuv musik och klingande småländska”. Svenska Dagbladet. Arkiverad från originalet den 28 november 2016. https://web.archive.org/web/20161228034959/https://www.svd.se/ljuv-musik-och-klingande-smalandska. Läst 17 september 2016. 
  2. ^ Karin Helander (27 december 2010). ”Karlsson på taket smyger igen: Kanske världens bästa Karlsson”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kanske-varldens-basta-karlsson. Läst 13 maj 2016. 

Källor[redigera | redigera wikitext]