Anders Öjebo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anders Öjebo
Född 10 mars 1966 (51 år)
Göteborg, Sverige Sverige
Aktiva år 1989-
Maka Sofia Caiman
Betydande roller
Musse Pigg
Darkwing Duck
Timon
Jago
Grodan Kermit
Casey Jones (2003 års Turtles)
IMDb

Anders Öjebo är en svensk röstskådespelare. Han föddes den 10 mars 1966 i Göteborg, men är uppvuxen i Karlskoga.

Han har spelat både Judas i musikalen Jesus Christ Superstar liksom herr Padda i Det susar i säven, vilka båda visades i Karlstad. Som 25-åring fick han fast anställning på KM Studio i sin hemstad. Han arbetade från början där som ljudtekniker, men fick av en slump chansen att göra en mindre roll. Sedan början av 90-talet har han gjort den svenska rösten till Musse Pigg. Han har även lånat ut sin röst till flera Disney-produktioner som Casey Junior/Lilla Tåget i Dumbo, Peter Pan i Peter Pan, Drake Mallard/Darkwing Duck i Darkwing Duck, Pongo i Pongo och de 101 dalmatinerna, Banzai i Lejonkungen, Jago i Aladdin, Vildkatt i Luftens hjältar och PJ i Långbens galna gäng.

Som ung var Anders Öjebo med i det mindre dansbandet Scandinavians och har sjungit ett stort antal vinjetter i Disneyserier som "Duck Tales", "Darkwing Duck", "Luftens hjältar", "Långbens galna gäng", "Quack Pack" och "Timon och Pumbaa". Likaså sjöng Anders vinjetten till Disneydags/Disneyklubben, 1991.

När Peter Rangmar, Timon i Lejonkungen, avled var det Anders Öjebo som axlade hans mantel och spelade Timon i både Lejonkungen II - Simbas skatt, och i den tecknade serien Timon och Pumbaa. I Lejonkungen 3: Hakuna Matata var det dock Per Fritzell som spelade Timon. Öjebo hördes under en tid på Disney Channel.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2005 Skönheten och odjuret
Alan Menken, Howard Ashman och Tim Rice
Hans Berndtsson Göta Lejon[1]
2010 Farbror Julius Karlsson på taket smyger igen
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Oscarsteatern[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bo Löfvendahl (28 december 2005). ”Ljuv musik och klingande småländska”. Svenska Dagbladet. Arkiverad från originalet den 28 november 2016. https://web.archive.org/web/20161228034959/https://www.svd.se/ljuv-musik-och-klingande-smalandska. Läst 17 september 2016. 
  2. ^ Karin Helander (27 december 2010). ”Karlsson på taket smyger igen: Kanske världens bästa Karlsson”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kanske-varldens-basta-karlsson. Läst 13 maj 2016. 

Källor[redigera | redigera wikitext]