Alkonblåvinge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alkonblåvinge
Status i världen: Nära hotad[1]
Glaucopsyche alcon-01 (xndr).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Underordning Glossata
(orankad) Dagfjärilar
Rhopalocera
Överfamilj Äkta dagfjärilar
Papilionoidea
Familj Juvelvingar
Lycaenidae
Underfamilj Äkta juvelvingar
Polyommatinae
Tribus Blåvingar
Polyommatini
Släkte Maculinea
Art Alkonblåvinge
M. alcon
Vetenskapligt namn
§ Maculinea alcon
Auktor (Denis & Schiffermüller, 1775)
Hitta fler artiklar om djur med

Alkonblåvinge (Maculinea alcon) är en fjäril i familjen juvelvingar. Arten förekommer från europeiska fastlandet österut bort till Sibirien och Mongoliet. I Norden finns den enbart i Sverige och Danmark. Som de flesta juvelvingar utsöndrar den som larv ett ämne som uppskattas av myror, i synnerhet släktet Myrmica. Den använder som värdväxt vanligen någon Gentiana-art.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Imago[redigera | redigera wikitext]

Alkonblåvingen har blå till violetta vingar med ett vingspann på runt 29-35 millimeter. Ovansidan är ganska matt. Hannen är klarare färgad än honan, som är mer brungrå. Antennerna är långa och klubbformade.

Puppa[redigera | redigera wikitext]

Puppan, som bildas i myrboet, är gul med vingslidorna något mörkare. När fjärilen kläcks ur puppan, tar den sig ut ur myrboet genom dess gångar innan den vecklar ut vingarna.

Larv[redigera | redigera wikitext]

Larven skiljer sig i utseende före och efter adoptionen av myrorna. Under de första två till tre veckorna när den fortfarande lever nere på botten av blomman hos värdväxten är den köttröd med huvudet i svart. När den lever i myrboet blir den gulvit.

Ägg[redigera | redigera wikitext]

Äggen är vita och klotformiga, något tillplattade och med gropar. De läggs ett och ett på blomknoppen eller nedre delen av en redan utslagen blomma och syns som vita prickar på denna.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Alkonblåvingen lever på fuktiga öppna marker som till exempel en mager fuktäng eller i övergångszoner mellan kärr och skog. Den trivs i marker som utsätts för kontinuerlig påverkan, som ett militärt övningsfält.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Alkonblåvingen förekommer inom mycket begränsade områden och rör sig sällan utanför dessa.[2]

Alkonblåvingen och myror[redigera | redigera wikitext]

Myrorna adopterar larven som mycket liten och bär hem den till sitt bo där larven livnär sig dels på myrornas byten och dels på myrlarver. Alkonblåvingelarven växer klart och förpuppas i myrboet. Alkonblåvingen har på olika platser i Europa adopterats av uteslutande Myrmica rubra (Ängsrödmyra).[3]

Alkonblåvingen i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer alkonblåvingen huvudsakligen på västkusten och använder som värdväxt i princip uteslutande klockgentiana. I Skåne förekommer den på två kända platser, nämligen Lemmeströ och på Revingehed.[2] Den är Västergötlands landskapsinsekt.

Alkonblåvingen är rödlistad i Sverige. I 2005 års rödlista var den upptagen som sårbar.[4] I 2010 års rödlista anges den som starkt hotad.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gimenez Dixon, M. 1996. Maculinea alcon. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species Arkiverad 24 februari 2007 hämtat från the Wayback Machine. Läst 2007-01-27.
  2. ^ [a b] Ohlsson, Anders; Wedelin Magnus, Liljeberg Göran (2006). Dagfjärilar i Skåne. Länsstyrelsen i Skåne län. sid. 36. Libris 10198854. ISBN 91-85363-95-2 
  3. ^ A. S. Pullin. Ecology and conservation of butterflies
  4. ^ Artdatabankens faktablad om Alkonblåvinge[död länk] Läst 14 februari 2009.
  5. ^ Artdatabankens rödlista 2010[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]