Anders Eriksson (artist)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Eriksson
Anders Eriksson, Taubescenen juni 2009 (cropped).jpg
Född3 augusti 1956 (66 år)
Trollhättan, Sverige
MedborgarskapSverige
SysselsättningSkådespelare, filmregissör
SläktingarClaes Eriksson (syskon)
Namnteckning
Anders Eriksson (comedian) autograph.png
Redigera Wikidata

Anders Georg Eriksson, född 3 augusti 1956 i Trollhättan,[1] är en svensk revyartist, komiker och skådespelare. Han är känd som medlem av Galenskaparna och After Shave och är bror till Claes Eriksson, även han medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anders Eriksson tänkte utbilda sig till lärare och studerade vid Chalmers tekniska högskola på 1970-talet. Studierna avbröts och i stället blev han medlem i revygruppen Galenskaparna som bildades 1978. År 1982 började Galenskaparna samarbeta med sånggruppen After Shave, vilket har resulterat i en lång rad revyer, filmer och TV-serier, ofta med Eriksson i huvudrollen.

Rollen som Roy i TV-serien Macken 1986 gjorde Eriksson folkkär. En annan av hans kända figurer är Farbror Frej i TV-serien En himla många program från 1989. Några andra exempel är den sociale Spanar'n som finns i revyer och i En himla många program samt den passionerade musikläraren Morgan i Den enskilde medborgaren från 2006.

Vid sidan av Galenskaparna och After Shave har Anders Eriksson framträtt på egen hand med sin banjolele. Han har sjungit och spelat på festivaler både i Sverige och utomlands. Han har skrivit svenska versioner av flera låtar av George Formby, bland annat "Mr Wu's a Window Cleaner Now" som blev "Farbror Stig är NK-tomte nu".[2] I programbladet till "Allt Möjligt" beskrevs Anders beundran för Formby i poetiskt språk: "Något ljuvt och ängla-aktigt skiner / omkring Anders när han får ta del / av George Formby, engelsk window-cleaner / och hans flinka ukulelespel."[3]

Scenföreställningar[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, cd-rom v 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002)
  2. ^ ”Farbror Stig är NK-tomte nu”. www.turderland.nu. http://www.turderland.nu/material/juljuljul/farbrorstigarnktomtenu.html. Läst 3 augusti 2021. 
  3. ^ ”Anders Eriksson”. www.turderland.nu. http://www.turderland.nu/personer/galenskaparna/anderseriksson.html. Läst 3 augusti 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]