Anders Eriksson (artist)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anders Eriksson
Anders Eriksson på Lorensbergsteatern 2014.
Anders Eriksson på Lorensbergsteatern 2014.
FöddAnders Georg Eriksson
3 augusti 1956 (62 år)
Trollhättan, Sverige
SläktingarClaes Eriksson (bror)
Betydande roller
Roy i Macken
Farbror Frej i En himla många program
Signatur
Anders Eriksson (comedian) autograph.png
IMDb SFDb

Anders Georg Eriksson, född 3 augusti 1956 i Trollhättan,[1] är en svensk revyartist, komiker och skådespelare. Han är känd som medlem i Galenskaparna och After Shave och är bror till Claes Eriksson, även han medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anders Eriksson tänkte utbilda sig till lärare och studerade vid Chalmers tekniska högskola. Studierna avbröts och i stället blev han en av medlemmarna i revygruppen Galenskaparna som bildades 1978. År 1982 började Galenskaparna samarbeta med sånggruppen After Shave, vilket har resulterat i en lång rad revyer, filmer och TV-serier, ofta med Eriksson i huvudrollen.

Rollen som Roy i TV-serien Macken 1986 gjorde Anders Eriksson folkkär. En annan av hans mest kända figurer är Farbror Frej som dök upp i TV-serien En himla många program 1989. Några andra exempel är den sociale Spanar'n som finns i revyer och i En himla många program samt den passionerade musikläraren Morgan i Den enskilde medborgaren (2006).

Vid sidan av Galenskaparna och After Shave har Anders Eriksson framträtt på egen hand med sin banjolele. Han har sjungit och spelat på festivaler både i Sverige och utomlands. Hans förebild är George Formby.[källa behövs]

Scenföreställningar[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, cd-rom v 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]