Hoppa till innehållet

Jan Rippe

Från Wikipedia
Jan Rippe
Jan Rippe i september 2015.
Jan Rippe i september 2015.
FöddJan Torbjörn Rippe
26 april 1955 (69 år)
Lyrestads församling, Skaraborgs län
Utbildad vidChalmers tekniska högskola
Aktiva år1982–
Betydande roller
Roger i Macken
Pumbaa i Lejonkungen
Signatur
IMDb SFDb

Jan Torbjörn Rippe, född 26 april 1955 i Lyrestads församling, Skaraborgs län,[1] är en svensk revyartist, komiker, sångare och skådespelare. Han är känd som medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under sin ungdom var Jan Rippe aktiv tävlingssimmare och deltog i flera DM och SM. Under studierna på Chalmers tekniska högskola var han medlem i Elektroteknologsektionens tidningsförening Elektra. I Göteborg träffade han de övriga medlemmarna i sånggruppen After Shave (gruppen bildades 1979[2]) och deltog i Galenskaparna och After Shaves revy Skruven är lös. Han blev rikskänd genom rollen som Roger i TV-serien Macken och har även gjort den svenska rösten åt vårtsvinet Pumbaa i Disneyfilmen Lejonkungen.

Jan Rippe spelar ofta rollfigurer som är något förvirrade och trögtänkta, personer som gör allt fel och har dåligt självförtroende som följd av detta.

Bland Rippes många roller kan särskilt nämnas spritkännaren Kenneth Aalborg i En himla många program, TV-producenten Viggo Florin i Monopol och Ernst Ivarsson i Stinsen brinner. En av hans återkommande figurer är rollfiguren Goja, den märklige figuren som gärna berättar historier som aldrig har någon poäng, och Jolo med banlonpolon som bland annat setts i revyn Cyklar, Kabaré Kumlin och Falkes Fondue, 70-talsbrodern Rett Falke i Familjen Falke från Jul Jul Jul med flera.

Jan Rippe medverkade som OS-tittarombudsman i SVT:s sändningar från OS i Turin 2006.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Jan Rippe som karaktären Goja, här tillsammans med Per Fritzell under Det mesta av det bästa på Louis De Geerhallen i Norrköping 13 mars 2015.

Scenföreställningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 2000: Rippe, Jan Torbjörn (1955-04-26) Försäkringskassan, uttag avseende 20001231 (2014)
  2. ^ After Shave i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 september 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]