Per Fritzell

Från Wikipedia
Per Fritzell
Per Fritzell på Lorensbergsteatern 13 december 2014.
Per Fritzell på Lorensbergsteatern 13 december 2014.
FöddPer Fritzell
2 oktober 1955 (68 år)
Spånga församling, Stockholms stad
(uppvuxen i Göteborg)
Betydande roller
Husvagnsägaren Milton i Macken
Signatur
IMDb SFDb

Per Fritzell, född 2 oktober 1955 i Spånga församling, Stockholms stad,[1] är en svensk artist och medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fritzell föddes i Stockholm men är uppvuxen i Göteborg.

Liksom sina kollegor i sånggruppen After Shave studerade Per Fritzell vid Chalmers i Göteborg. Han hoppade av studierna i elektroteknik[2] för att ägna sig åt artisteri på heltid.

I Galenskaparna och After Shaves produktioner har han ofta spelat blyga och försagda typer, bland andra husvagnsägaren Milton som i sina joggingkläder tycker att "Man ska ha husvagn" och den generade kondom-kunden i TV-serien Macken. Han har också gjort en mer avspänd roll som countrysångare med låten "Truckdriving song", Torgny Assarsson – ordförande i hembygdsföreningen i Stinsen brinner, Pål i sketchen "Pål har köpt en badboll" ur Tornado, telefonsjungande Edvard med sången "Det är vattenpumpen Gerd" i TV-serien Macken och Malou i tjejbandet "LadyShave" i Kasinofeber med flera. Han har även varit med i TV-programmet Gladpack. Där uppträdde han i duon "Lärarna" tillsammans med Knut Agnred och sjöng låten "Pythagoras Sats". I flera produktioner har han spelat polis.

Han har själv skrivit Svensktoppsutmanaren "Countrykillen", en låt som ursprungligen finns med i krogshowen Cabaret Cartwright med urpremiär på Kajskjul 8. Vid sidan av Galenskaparna och After Shave har Per Fritzell varit programledare i TV, medverkat i långfilmen En på miljonen, haft mindre roller i olika filmer och TV-serier samt spelat sommarrevy i Örebro och varit konferencier vid flera stora idrottsevenemang. Per Fritzell har tagit över som den officiella svenska rösten tillhörande surikaten Timon i den senaste disneyfilmen om Lejonkungen 3 - Hakuna Matata då den förre som gjorde rösten, Peter Rangmar (även han en medlem i Galenskaparna och After Shave), avled 1997.

I maj 2012 gav han ut sin första soloskiva, Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten.[3] Fritzell var sommarpratare i Sveriges radios program Sommar i P1 den 22 juli 2014.[4]

Fritzell medverkade även i SVT:s produktion Allsång på Skansen sommaren 2020, i duett med Victor Leksell, sjöng de Man ska ha husvagn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Per Fritzell som sin omåttligt populära karaktär Milton från Macken. Här under sitt framförande av Man ska ha husvagn under Det mesta av det bästa på Louise De Geerhallen 13 mars 2015.

Scenföreställningar[redigera | redigera wikitext]

I sången om husvagn framgår det att det ska vara en modern stor och bred husvagn som är fullt utrustad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]