Peter Rangmar

Från Wikipedia
Peter Rangmar
FöddJohan Peter Mikael Rangmar
10 november 1956
Annelund
Död24 maj 1997 (40 år)
Göteborg
Utbildad vidChalmers tekniska högskola
Aktiva år1979–1997
Betydande roller
Mannen med den vita Opeln i TV-serien Macken
Astor Qvarts i Grisen i säcken
Timon i Lejonkungen
Sune Finåker i Monopol
IMDb

Johan Peter Mikael Rangmar, född 10 november 1956 i Annelund i Hovs församling, död 24 maj 1997 i Göteborg, var en svensk skådespelare, komiker och sångare (baryton) samt regissör och manusförfattare. Han blev känd som medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Peter Rangmar var medlem i barbershopkvartetten After Shave från starten 1979. Precis som de andra gruppmedlemmarna studerade han vid Chalmers i Göteborg; han läste på maskinteknikprogrammet. Han var sedan med i Galenskaparna och After Shaves samtliga produktioner från 1982 – då de två grupperna inledde sitt samarbete – fram till sin bortgång 1997. Han var Galenskaparnas och After Shaves yngste medlem.

Rangmar fick ofta spela nervösa, försagda rollfigurer, ganska propra tjänstemän, och ibland lite koleriska och lätt galna/speedade figurer; bland hans populäraste roller kan nämnas mannen med den vita Opeln i TV-serien Macken, bossanovakungen Astor Qvarts i Grisen i säcken, direktör Karl Kloss i Lyckad nedfrysning av herr Moro, den lidande konstnären Sven Sidney och tågresenären Harry i Stinsen brinner och mediamogulen Sune Finåker i Monopol. Bland hans andra roller i olika sketcher kan nämnas rockstjärnan Bingo Bratt i Skruven är lös, författaren Jim-Ture i programmet Påflugen på och affärsmannen IQ i Dallas-parodin Dalsland (båda ur En himla många program), sonen Birger i Värmlänningarna kommer tillbaka (Grisen i säcken) och guiden i The Castle Tour.

Peter Rangmar gjorde också den svenska rösten och sången till den populära figuren Timon i Disneys tecknade Lejonkungen (1994) och medverkade dessutom i de svenska filmerna En på miljonen (1995) och Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen (1996).

Under åren i Galenskaparna och After Shave blev Rangmar alltmer framträdande i gruppens produktioner. Han skulle ha varit programledare för Melodifestivalen i SVT 1997, men fick ställa in sin medverkan på grund av sjukdom, och Janne Jingryd hoppade in som ersättare under de sista dagarnas genrep, då det var ovisst in i det sista om Rangmar skulle orka medverka. Utåt sett meddelades det i tidningarna under veckan före Melodifestivalen att han drabbats av ett virus. Endast gruppen själv och Rangmars närmaste visste att sjukdomen var cancer (malignt melanom), som Rangmar behandlats för sedan 1994; dock visste de övriga i gruppen inte detta förrän tidigare på våren 1997 då han berättade det för dem. Han avled den 24 maj 1997 på sjukhus i Göteborg strax innan Galenskaparna och After Shaves produktion Alla ska bada skulle ha premiär; Tomas Hedengran fick snabbt hoppa in som ersättare.

Peter Rangmar är begravd på Nya Varvets kyrkogård i Göteborg.[1]

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Peter Rangmars gravsten på Nya Varvets kyrkogård i Göteborg.

Revyer, musikaler[redigera | redigera wikitext]

Rangmar hann vara med på ett antal repetitioner av revyn Alla ska bada från 1997, men gick bort innan premiären.

Krogshower och show[redigera | redigera wikitext]

  • 1987 Kabaré Kumlin
  • 1996 Kajskjul 8 – där bland annat den lilla musikalen Åke från Åstol fanns med, där han var berättaren. (Detta var Rangmars allra sista produktion.)

Turnéer[redigera | redigera wikitext]

Radioprogram[redigera | redigera wikitext]

TV-program[redigera | redigera wikitext]

Tv-serier[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Regi och författarskap[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]