Leif (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leif
GenreKomedi
RegissörClaes Eriksson
ProducentWaldemar Bergendahl
ManusClaes Eriksson
SkådespelareGalenskaparna och After Shave, mfl.
OriginalmusikClaes Eriksson
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1987
Speltid108 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Leif – ...en kanonfilm är en svensk komedifilm från 1987 med manus och regi av Claes Eriksson. I rollerna ses bland andra Galenskaparna och After Shave (Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar och Jan Rippe) och Laila Westersund. Filmen hade premiär den 26 juni 1987.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i samhället Rotum vars stora arbetsgivare är en vapenfabrik. I lokaltidningen påstår signaturen Leif att fabriken ägnar sig åt illegal vapenhandel. Detta skapar stor upprördhet i samhället, främst riktad mot den mystiske Leif, som med sin insändare vänder upp och ned på tillvaron i det lilla samhället som är starkt beroende av vapenfabriken. Filmens farsartade handling visade sig stämma ganska bra överens med verkligheten: i samma veva som filmen spelades in rullades Boforsaffären upp i medierna.

Namnet Rotum är en lek med bokstäverna, ett "oäkta palindrom". Vänder man på bokstäverna i Rotum blir ordet mutor, även detta med anknytning till Boforsaffären.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]