Axolotl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Axolotl
Status i världen: Akut hotad[1]
Ambystoma mexicanum 1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassGroddjur
Amphibia
OrdningStjärtgroddjur
Urodela
FamiljMullvadssalamandrar
Ambystomatidae
SläkteAmbystoma
ArtAxolotl
A. mexicanum
Vetenskapligt namn
§ Ambystoma mexicanum
AuktorShaw & Nodder, 1798
Utbredning
Axolotl distribution map.svg
Hitta fler artiklar om djur med

Axolotl (Ambystoma mexicanum) är en nattaktiv vattenlevande salamander ur familjen mullvadssalamandrar (Ambystomatidae)[2] som enbart förekommer i Mexiko.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Salamanderfamiljen Ambystomatidae är begränsad till Nord- och Mellanamerika, och axolotl är endemisk för två sjöar, samt mindre vattendrag i närheten av Mexico City.

Eftersom axolotln är nära besläktad med tigersalamandern kan de para sig och få avkommor som då ser ut som tigersalamandrar.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Den uppträder vanligtvis i neoten form och genomgår aldrig en full metamorfos, varför gälarna fortfarande sitter på utsidan av kroppen, men de har även fullt fungerande lungor. Den har förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar. Även om den inte är färdigutvecklad, det vill säga vuxen, kan den ändå föröka sig och få levande avkommor, vilket är mycket ovanligt i djurriket. Axolotln blir oftast 25–30 cm, ytterst sällan över 40 cm lång.

Axolotl och människan[redigera | redigera wikitext]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet Axolotl [aː.ˈʃóː.loːtɬ] härstammar från det aztekiska språket nahuatl, āxōlōtl, vilket är sammansatt av atl ('vatten') och xolotl ('gud').

Inom forskning[redigera | redigera wikitext]

År 1804 tog Alexander von Humboldt med två exemplar av axolotl till Europa. På grund av deras anspråkslöshet hölls de ofta i akvarium. Storleken på larven och förekomsten av vissa mutationer gjorde att axolotl under en tid var ett populärt studieobjekt inom genetiken, och den användes exempelvis av Julian Sorell Huxley i hans forskning.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Axolotl kan odlas framgångsrikt i fångenskap, men är kraftigt hotad i naturen. Man beräknar att sammanlagt 700–1200 lever i det vilda, och då uteslutande i stadsdelen Xochimilco i Mexico City.[3] Arten klassas som akut hotad (CR) på Internationella naturvårdsunionens (IUCN) röda lista.[1]

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

År 1964 publicerades författaren Julio Cortazars novell Axolotl. Den knappt 2000 ord korta novellen handlar om en man som varje dag går till stadens akvarium och hänförs av dessa besynnerliga djur - en fascination som övergår till besatthet. Novellen brukar kategoriseras som del av den magiska realismen.[4]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Luis Zambrano, Paola Mosig Reidl, Jeanne McKay, Richard Griffiths, Brad Shaffer, Oscar Flores-Villela, Gabriela Parra-Olea, David Wake 2010 Ambystoma mexicanum (på engelska). Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 29 oktober 2018.
  2. ^ ”Mullvadssalamandrar”. Nationalencyklopedin. 2009. http://www.ne.se/lang/mullvadssalamandrar. Läst 31 juli 2009. 
  3. ^ Matt Walker (26 augusti 2009). ”Axolotl verges on wild extinction” (på engelska). Earth News. BBC. http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8220000/8220636.stm. Läst 3 maj 2010. 
  4. ^ www.encyclopedia.com, Axolotl, Julio Cortazar, 1964, läst 2018-08-29

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]