Axolotl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Axolotl
Status i världen: Akut hotad
Ambystoma mexicanum 1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassGroddjur
Amphibia
OrdningStjärtgroddjur
Urodela
FamiljMullvadssalamandrar[1]
Ambystomatidae
ArtAxolotl
A. mexicanum
Vetenskapligt namn
§ Ambystoma mexicanum
AuktorShaw & Nodder, 1798
Hitta fler artiklar om djur med

Axolotl (aztekiska āxōlōtl [aː.ˈʃóː.loːtɬ], systematiskt namn Ambystoma mexicanum) är en nattaktiv mexikansk vattenlevande salamander ur familjen mullvadssalamandrar (Ambystomatidae).

Den förekommer vanligtvis neoten i larvartad form med kvarvarande gälar. Namnet härstammar från det aztekiska språket nahuatl, och är sammansatt av atl ('vatten') och xolotl ('gud'). Salamanderfamiljen Ambystomatidae är begränsad till Nord- och Mellanamerika, och axolotl är endemisk i två sjöar samt mindre vattendrag i närheten av Mexico City. Djuret blir oftast 25–30 cm, ytterst sällan över 40 cm lång.

Denna salamander genomgick aldrig en full metamorfos, och därför sitter gälarna fortfarande på utsidan av kroppen, men de har även fullt fungerande lungor. De har förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar. Det ovanligaste med axolotlen är att även om den inte är färdigutvecklad kan den faktiskt föröka sig och få levande avkommor. Eftersom den är nära släkt med tigersalamandern kan de para sig med varandra och få avkommor som ser ut som en helt vanlig tigersalamander.

År 1804 introducerade Alexander von Humboldt två exemplar av axolotl i Europa. På grund av deras anspråkslöshet hölls de ofta i akvarium. Storleken på larven och förekomsten av vissa mutanter gjorde att axolotl under en tid var ett populärt studieobjekt inom genetiken, och den användes exempelvis av Julian Sorell Huxley i hans forskning.

Axolotl kan odlas framgångsrikt i fångenskap, men är kraftigt hotad i naturen. Man beräknar att sammanlagt 700–1200 lever i det vilda, och då uteslutande i stadsdelen Xochimilco i Mexico City.[2] Arten klassas som akut hotad (CR) på Internationella naturvårdsunionens (IUCN) röda lista.[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mullvadssalamandrar”. Nationalencyklopedin. 2009. http://www.ne.se/lang/mullvadssalamandrar. Läst 31 juli 2009. 
  2. ^ Matt Walker (26 augusti 2009). ”Axolotl verges on wild extinction” (på engelska). Earth News. BBC. http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8220000/8220636.stm. Läst 3 maj 2010. 
  3. ^ Luis Zambrano, Paola Mosig Reidl, Jeanne McKay, Richard Griffiths, Brad Shaffer, Oscar Flores-Villela, Gabriela Parra-Olea, David Wake (2006). Ambystoma mexicanum (Axolotl)” (på engelska). IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.1. IUCN. http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/1095/0. Läst 3 maj 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]