Baggeby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Flerbostadshusen vid Fregattvägen på Lidingö sett från Stockholms frihamn.

Baggeby är en stadsdel (delområde [1]) på södra Lidingö, Lidingö kommun, Stockholms län. Baggeby inkluderat det angränsande bostadsområdet Bodal har 3002 invånare (2014). Baggeby bostadsområde uppfördes på 1950-talet som ett av de första större bostadsområdena på södra Lidingö. Baggeby torg ritades av landskapsarkitekten Walter Bauer. Under 2009 renoverades torget där man lagt sig vinn om att återskapa torgets stil och utsmyckning med växter som det hade på 1950-talet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnen Baggeby och Bodal har sitt ursprung i de lantbruksgårdar som fanns i området och som tillhörde några av de allra äldsta lantbruksgårdarna på Lidingö, ursprungligen ägda av Bo Jonsson (Grip) senare Banérs på Djursholms slott. Namnen finns angivna på den äldsta kartan över Lidingö som hittats, målad av Peder Mehnlöös 1661, med stavningen Baggebÿ respektive Boodaal. Bodals lantbruksgård med den på 1940-talet uppförda mangårdsbyggnaden i sten, idag belägen i stadsdelen Larsberg, bedrev ett aktivt lantbruk ända in på 1960-talet.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Området trafikeras av ett flertal busslinjer internt på Lidingö men även bussar med direktförbindelser till Ropsten på Stockholmssidan. Lidingöbanan har en station i Baggeby och en vid Bodal, som svarar för den huvudsakliga kollektiva trafiken till Ropsten.

Baggeby torg

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]