Thor: En mörk värld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thor: En mörk värld
(Thor: The Dark World)
Thor: En mörk värld
GenreAction
Fantasy
Äventyr
RegissörAlan Taylor
ProducentKevin Feige
ManusChristopher Yost
Christopher Markus
Stephen McFeely
SynopsisDon Payne
Robert Rodat
Baserad påThor av
Stan Lee
Larry Lieber
Jack Kirby
SkådespelareChris Hemsworth
Natalie Portman
Tom Hiddleston
Stellan Skarsgård
Idris Elba
Christopher Eccleston
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Kat Dennings
Ray Stevenson
Zachary Levi
Tadanobu Asano
Jaimie Alexander
Rene Russo
Anthony Hopkins
OriginalmusikBrian Tyler
FotografKramer Morgenthau
KlippningDan Lebental
Wyatt Smith
ProduktionsbolagMarvel Studios
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiär
Speltid112 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$170 miljoner
Intäkter$644 571 402
FöregångareIron Man 3
UppföljareCaptain America: The Return of the First Avenger
IMDb SFDb Elonet

Thor: En mörk värld är en amerikansk superhjältefilm från 2013, i regi av Alan Taylor. Filmen är en uppföljare till Thor och den åttonde delen i Marvel Cinematic Universe.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Innan universum bildades regerade svartalferna, som bland annat hade en outsinlig förstörelsekraft kallad Etern. Odens far, Bor, stred mot svartalferna och lyckades besegra dem. Eftersom Etern inte gick att förstöra gömdes den.

I nutid ägnar Thor (Chris Hemsworth) och hans vänner tiden åt att försöka reparera de skador som Loke (Tom Hiddleston) åsamkat de nio världarna i och med händelserna i The Avengers. Det gör att han inte hinner besöka Jane Foster (Natalie Portman), som han träffade när han var på jorden. Foster försöker hitta spår efter Thor och stöter på ett underligt fenomen i London: portaler mellan världar. En av dem gör att hon hittar Etern. Thor lyckas till slut få tid att träffa Foster, och inser direkt att hon fått i sig något farligt, så han tar henne till Asgård.

De sista svartalferna, ledda av Malekith (Christopher Eccleston), väcks av en nära förestående konvergens mellan de nio världarna, vilket gör att de med Eterns hjälp kan utplåna universum och återskapa sitt sätt att leva. De lyckas smuggla in en av sina krigare i Asgårds fängelse och därefter anfalla världen. Thor försvarar framgångsrikt världen, men lyckas inte hindra Malekith från att döda hans mor, Frigg.

Thor övertalar sina vänner att de behöver föra bort Foster från Asgård. När Malekith försöker få ut Etern ur henne kan de övermanna honom och förstöra Etern, är planen. För att ta sig ut från Asgård i smyg tvingas de forma en allians med Loke, hur stor risk det än är att han förråder dem. Efter en strid lyckas Malekith dock försvinna med Etern. I kampen dör Loke.

Thor och Foster tar sig till jorden, för att stoppa Malekith, men konvergensen närmar sig och de behöver hitta den exakta platsen han kommer att befinna sig på.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den åttonde delen och den andra delen i fas 2 av Marvel Cinematic Universe. Filmen följdes av Captain America: The Return of the First Avenger (2014). Thors nästa framträdande var i Avengers: Age of Ultron (2015).

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen varade från september till december 2012. Scener spelades in i London och Island. Under sommaren 2013 spelade studion in fler scener till filmen. Joss Whedon skrev om vissa delar av manuset under produktionen.

Scenen under eftertexterna var regisserad av James Gunn som även regisserade Guardians of the Galaxy (2014).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]