Blåbandad dykare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blåbandad dykare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Redflankedduiker.jpg
Blåbandad dykare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljDykarantiloper
Cephalophinae
SläkteCephalophus
ArtBlåbandad dykare
C. rufilatus
Vetenskapligt namn
§ Cephalophus rufilatus
AuktorGray, 1846
Hitta fler artiklar om djur med

Blåbandad dykare (Cephalophus rufilatus) är en art i underfamiljen dykarantiloper som tillhör däggdjursfamiljen slidhornsdjur. Två underarter finns beskrivna, Cephalophus rufilatus rufilatus i västra delen av utbredningsområdet och Cephalophus rufilatus rubidior i den östra.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den blåbandade dykaren är en liten antilop med en mankhöjd på omkring 35 centimeter, en kroppslängd på cirka 70 centimeter och en kroppsvikt på mellan 9 och 12 kilogram. Svanslängden är 7 till 10 centimeter. Pälsen är rödbrun på ovansidan av kroppen och ljus på undersidan av buken och svart på benen. Ett brett blågrått band sträcker sig över ryggen och bakdelen. Det uppgåt gradvis i den rödbruna färgen på sidorna. Bandet är mörkare hos C. rufilatus rubidior än hos C. rufilatus rufilatus.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Blåbandad dykare finns i västra Afrika, i Benin, Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo och Uganda.

Status[redigera | redigera wikitext]

Den blåbandade dykaren klassa som livskraftig av IUCN. Det totala beståndet beräknas uppgå till omkring 170 000. Populationstrenden är dock nedåtgående, framför allt beroende på att människorna inom dess utbredningsområde ökar i antal och därför behöver allt mer mark till bosättningar och jordbruk, men även på grund av jakt. Hanarna har alltid horn som vanligtvis blir mellan 6 och 9,50 centimeter långa. Honorna kan ha horn, men kan också sakna dem. Om de finns blir hornen hos honan 3 till 4 centimeter långa.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den blåbandade dykarens habitat är områden med en blandning av skog och gräsmark och i buskmarker. Mest aktiv är den tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Vuxna djur lever ensamma eller i par om hane och hona. De håller sig ofta inom ett speciellt hemområde, som den markerar med sekret från speciella doftkörtlar. Vid fara använder de ett särskilt varningsläte för att varna varandra. Födan består främst av löv, frukt, frön och blommor. Honan får en unge per dräktighet, som den första tiden håller sig stilla och väl dold i vegetationen som ett skydd mot rovdjur.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cephalophus rufilatusIUCN:s rödlista, auktor: Antelope Specialist Group (2008). 1 februari 2009.