Bordsfotboll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baby foot artlibre jnl.jpg

Bordsfotboll eller Foosball är ett sällskapsspel som efterliknar fotboll. Spelet har en rad namn över världen: foosball, fooseball, foozeball, fusball, fussball, fuseball, table soccer, metegol, taca-taca, futbolín, totó, pebolim, gits, footine, baby-foot, kicker. Själva bordet är stort och förekommer därför främst i offentliga miljöer som pubar och skolor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1922 tog engelsmannen Harold S. Thornton patent på ett fotbollsspel med stänger.

2002 grundades det internationella förbundet ITSF.

Bord[redigera | redigera wikitext]

Borden i bordsfotboll har kommit att få en nationell prägel genom de ledande tillverkarna: tyska Tecball, amerikanska Tornado, italienska Garlando och Roberto Sport samt franska Bonzini Andra tillverkare är Kicker, Rosengart, Jupiter Goldstar, Eurosoccer, Löwen-Soccer, Warrior, Lehmacher, Leonhart, Smoby och Gamesson.

Spridning[redigera | redigera wikitext]

Spelet är populärt över hela världen. I Tyskland spelas seriespel.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera varianter av bordsfotboll.

En variant är ett fotbollsspel baserat på bordshockey, det vill säga ett spel som man placerar på ett befintligt bord. Svenska Stiga är en av producenterna av fotbollsspelet, där man har sex spelfigurer per spelare. Spelarna kontrollerar man med spakar på spelets kortsidor, precis som i bordshockey skjuter man spelarna framåt och bakåt i rännor i planen och roterar spelarna åt båda hållen genom att vrida på spakarna.

Medlemmar i ITSF[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]