Brahman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om världssjälen inom hinduismen.
För den indiska kasten, se Brahmin. För den brasilianska ölsorten, se Brahma (öl).

Brahman (sanskrit: 'helig formel, bön'[1]) är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Brahman är "världssjälen" – det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna själen, atman, försöker uppgå. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. När en människa har svårt för att fatta beslut i en fråga, eller saknar fokus och koncentrationsförmåga, så sägs det att det är atman som försöker segra över den större och mäktigare brahman.

Vissa hinduiska skolor, främst Advaita, menar emellertid att ingenting – ej heller atman – någonsin är åtskilt från brahman. Enligt advaitavadin, alltså bekännare av Advaita, är människosjälen istället alltid identisk med brahman, dock tidvis fängslad i en fysisk kropp. Den materiella världen är då endast ett bländverk (maya), en på felande insikt grundad sinnesvilla.

Inom hinduismen är det varje hindus mål att nå "moksha" – att lösgöra sig från världskretsloppet och bryta den ständigt pågående cykeln av födelse, död och återfödelse – och istället uppgå i brahman. Denna förening med brahman kan enligt hinduismen infinna sig när man genom goda handlingar i jordelivet uppnått tillräckligt hög karma, genom att arbeta av dharma.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]