Bromma gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bromma gymnasium
Bromma gymnasium.jpg
Allmänt
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land  Sverige
Grundad 1937
Övrigt
Ägare Stockholm stad
Antal elever cirka 1 050
Rektor Gunilla Blomkvist, Johan Klintberg och Christel Mjörnheim
Webbplats Bromma gymnasium

Bromma gymnasium är en gymnasieskola belägen på Nyängsvägen 152-154 i Stora Mossen i Bromma, Stockholm. Skolan invigdes 18 maj 1937 och bytte namn från Högre allmänna läroverket i Bromma till Bromma gymnasium 1966.

Bromma gymnasium är en så kallad världsarvsskola och samarbetar med sitt närmaste världsarv, som är Drottningholms slott.[1]

Skolans motto och värdeord är Kunskap och Gemenskap.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När skolan var allmänt läroverk var det en av Stockholms största skolor med över 900 elever. En tid var skolan till och med Sveriges största med över 1200 elever. Här fanns både fyra- och femårig realskola och ett fyraårigt realgymnasium med matematik, kemi och fysik som huvudämnen samt ett fyraårigt latingymnasium med latin som huvudämne, men där man även kunde läsa (klassisk) grekiska. De som genomgått inträdesprov i matematik och svenska med godkända betyg blev antagna till realskolan.

Omkring 1780 anlades Stora Mossens gård och mangårdsbyggnaden, som låg på platsen för nuvarande Bromma gymnasium. Gården revs så sent som 1936, och Bromma läroverk byggdes 1935-1937 på den tidigare gårdens plats. Ritningarna till skolbyggnaden är signerade arkitekt Paul Hedqvist (1895-1977) och Stig Ödeens Ingenjörsbyrå AB. Skolan är byggd i funktionalistisk stil och kostade nära två miljoner att uppföra. Redan 1936 kunde de första klasserna flytta in i de halvfärdiga byggnaderna. Över 1300 personer deltog i invigningen den 18 maj 1937, som förrättades av kung Gustav V och ecklesiastikministern. Kungen lyckönskade Bromma till det nya läroverket och uttryckte en förhoppning om att inom dess murar alltid "måtte danas en ungdom värdig att representera Sverige". Skolan bytte namn 1966 från Högre allmänna läroverket i Bromma till Bromma gymnasium. Skolbyggnaden totalrenoverades 2006-2007. Skulpturen, Folkvisan, skapad 1937 av skulptören Eric Grate, pryder skolområdet.

Program[redigera | redigera wikitext]

Paul Hedqvists fasadritning från 1935.

Skolan erbjuder de nationella studieförberedande programmen:

FORUM[redigera | redigera wikitext]

Bromma gymnasiums elevorganisation heter FORUM. FORUM har funnits i över 50 år i form av en spexgrupp och är en tradition på Bromma gymnasium. Varje år i december håller FORUM sitt årliga julspex.

Kända fd Brommaelever[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”World Heritage Education”. Skolverket.se. 8 augusti. http://www.skolverket.se/sb/d/2287. Läst 21 januari 2010. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]